Türkman, “2023 yılı itibariyle 11 milyon Suriyeli ile birlikte ülke nüfusu 97 milyon civarında. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de 58 milyon ancak başka kaynaklara göre ise 46 milyon küçükbaş hayvan bulunuyor. 2000 yılında kişi başına düşen küçükbaş hayvan sayısı 0,57 iken bu rakam günümüze 0,47’ye düştü. Yani nüfusa göre hayvan sayımız azaldı” hatırlatmasını yaptı.
Gençler, köyde kalmak istemiyor
Köylerde yaşayanların ortalama yaşının 55’in üzerine olduğunu söyleyen Türkman, “Gençler köylerde kalmak istemiyor, babalarına ‘baba sen ne kazandın ki, hangi hayatı yaşadın ki bende köyde kalayım’ diyorlar ve şehrin yolunu, yurtdışına gitmenin yolunu arıyorlar. Köyde yaşayan üreticinin sorunlarını çözmeden fiyatları konuşmak, bataklığı kurutmadan sivrisinekler ile mücadele yapmaya benzer” dedi.
Tek yol üretmek, üretene sahip çıkmak ve saygı göstermek
Türkman, “Tarım ve hayvancılık emek gücüne dayanan ve bayramı, düğünü, cenazesi olmayan, sosyal hayatı çok az olan bir sektör olmasına rağmen kazanç kısmına geldiğimizde emeklerinin karşılığını alamayan bir sektör. Üretimi teşvik etmeyen bir sistem sonunu hazırlar, bundan üretici de tüketici de ülke de zarar eder ve pahalılık oluşur. Tek yol üretmek, üretene sahip çıkmak ve saygı göstermek” ifadelerini kullandı.
Hayvancılıkta küçük üretici oyun oynayamaz
Kurban Bayramı’nda küçükbaş hayvanın canlı kilogram fiyatının 125 TL olarak açıklandığını ancak arefe günü bu fiyatların yükseldiğine dikkat çeken Türkman, “2022 yılında küçükbaş hayvanın canlı kilogram fiyatını 67-70 TL arasında açıklamamıza rağmen satışlar 50 TL’ye kadar düştü. Hayvancılıkta küçük üretici oyun oynayamaz. Hayvanın kesimi gelmişse kesmek, sağımı gelmişse sağmak, yemlenmesi gerekiyorsa yemlemek zorunda, araba gibi, ev gibi, mobilya gibi, elbise gibi beyaz eşya gibi bekletilemez. Şu anda küçükbaş hayvanın toptan canlı kilogram fiyatı 119 TL. Bu rakam bayramda önce 100 TL idi. Bir ürün toptan 119 TL’ye satılıyorsa perakende olarak satışı 145 TL” hatırlatmasını yaptı.
Üretim azalırsa fiyatlar yükseliyor
Yurt dışına yapılan hayvan ihracatına değinen Türkman, “Yurtdışına hayvan ihracatı üreticiye para kazandırır, para kazanan üretici üretimi arttırır, üretimin artması sonucunda maliyet düşer bu da fiyatlara olumlu yansır. Türkiye’de ihracattan döviz açığını kapatılmasına katkı sağlar. Fiyat artışı yurtdışına yapılan satışlardan değil, tam tersine yurt dışına yapılan satışların engellenmesinden artar. Yurtdışına satışlar kapatıldığında geçici olarak fiyatlar düşer, üretici zarar eder, damızlık hayvanlarını kestirir ve sonraki süreçte azalan üretim ile fiyatlar artmaya başlar” açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA: 16 Temmuz 2023 / 22.01
GÜNCELLEME: 16 Temmuz 2023 / 22.02
2000 yılında 64 milyon nüfusa sahip ülkemizde küçükbaş hayvan sayısının 36 milyon olduğunu ifade eden Gaziantep İli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Eski Başkanı Osman Türkman, hayvancılığın gün geçtikçe kan kaybettiğinin altını çizdi
İlginizi Çekebilir

SANKO Holding, dijital erişilebilirliğini artırıyor
#Güncel / 13 Mayıs 2025

“Middle East Food Fair” fuarına katıldılar
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Kuşaklar arası bağlar güçlendirildi
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Çocukların bilişsel ve motor becerilerini desteklemek için el yapımı oyuncaklar hazırlandı
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Doğurganlık hızı en yüksek il Urfa
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Türkiye ile Avrupa arasındaki ekonomik ilişkiler yeniden şekilleniyor
#Güncel / 13 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *