ANASAYFA arrow right Güncel

Küçükbaş hayvan ihracatı açılmalı

Küçükbaş hayvan  ihracatı açılmalı
YAYINLAMA: 01 Temmuz 2025 / 18.37
GÜNCELLEME: 01 Temmuz 2025 / 18.37

Maliyetlerin artmasıyla zor günler geçiren küçükbaş hayvan işletmeleri, ihracatın açılması için çağrıda bulundu

Gaziantep Koyun Keçi Üreticileri Birlik Başkanı Osman Türkman, ‘’Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’inde katılımı ile tarımın sorunlarının ve çözümlerinin ele alındığı bir toplantı yaptık. Bu toplantıda da dile getirdiğimiz gibi üreticinin elindeki hayvanın para etmesi için erkek canlı toklu ihracatının açılması lazım. İhracat açıldığında piyasada bir hareketlilik olur. Bu hareketlilikte hayvanın değerinde satılmasını sağlar’’ şeklinde konuştu.

Dönem dönem kısıtlama yapılabilir veya miktarı azaltılabilir

İhracatın açılması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’na resmi talep de bulunduklarını hatırlatan Türkman, ‘’İhracatın açılması hatta hiç kapanmaması gerekiyor. Ancak dönem dönem kısıtlama yapılabilir veya miktarı azaltılabilir. Üreticilerimizin zarar ettiği ortada. Geçen yıl ki fiyatlara hayvan satıyorlar. Bu durumda üreticilerin sektörden çıkışı daha da hızlanıyor’’ ifadelerini kullandı.

Para kazanamayan üretici sektörden çıkmanın yolunu arıyor

Hayvancılık işletmelerinin giderlerinin yüzde 70’in üzerinde yem oluşturduğunu kaydeden Türkman, ‘’Yem maliyetlerinin yükseldiği bir dönemde hayvan fiyatlarında herhangi bir değişikliğin olmaması ve artmaması sonucunda üretici zarar ediyor. Toplu hayvanlarımızı geçen yılki fiyatlara satıyoruz. Yani geçen yıl bu dönemde pazarda 200-210 liraya canlı erkek toklu satılıyordu, geçen hafta da aynı fiyatlara erkek toklu satışı gerçekleşti. Dolayısıyla maliyetlerin yüzde 100’ün üzerinde arttığı bir dönemde üretici maliyetlerin altında eziliyor, ama sattığı hayvan para etmiyor. Para kazanamayan üretici ise sektörden çıkmanın yolunu arıyor’ dedi.

Ülkede enflasyon var

Girdilerin yükseleceğini sözlerine ekleyen Başkan Türkman, ‘’Geçen yıl kilogramı 1,5 lira civarında olan saman 4,5 liraya kadar çıkarken, 7 lira dolaylarında olan arpanın kilogramı 12 liraya kadar yükseldi. 7 lira olan mercimek samanının kilogramı 20 liraya çıktı. Bu durumda imkanı olanların hasat döneminde ürünlerini almaları gerekiyor. Çünkü ülkede bir enflasyon var. İnsanlar para bağladıkları ürünün değerinde satılabilmesi için ister istemez fiyatını artıracaklar’’ tespitinde bulundu.

Üretimde yaşanan düşüş yem maliyetlerine yansıyacak

‘Kuraklık ve don nedeniyle üretimde düşüş var’ ifadelerine yer veren Başkan Türkman, ‘’Üretimde yaşanan düşüş yem maliyetlerine yansıyacak. Ayrıca yanan hububat alanları küçükbaş hayvancılık için kullanılan alanlar. Tarla biçildikten sonra o tarlada hayvanlar yayıyor ve ormanlık alanlarındaki otları yiyorlar. Dolayısıyla yangınlar hayvancılığı olumsuz etkiliyor’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *