ANASAYFA arrow right Güncel

Kültürel mirası, ulusaldan evrensele taşımak lazım

Kültürel mirası, ulusaldan evrensele taşımak lazım
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.46
İtalya’nın mozaik sanatıyla ünlü Ravenna Kenti ile “Kardeş Kültğr Müdürlüğü” protokolü imzalanması için çalışma başlatıldı… Protokol çerçevesinde mozaik sanatçıları İtalya ve Gaziantep’te buluşacak…

Kültür Bakanlığı tarafından İtalya’nın mozaik sanatıyla ünlü Ravenna ve dünyanın ilk üniversitesinin bulunduğu Bologna kentinde Gaziantep tarihi ve mozaikleriyle ilgili bir dizi toplantıya katılan Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürü Salih Efiloğlu, ziyaret çerçevesinde kardeş kültür müdürlüğü ve mozaik protokolü imzalanması için çalışma başlatıldığını ifade etti.
Bu vesile ile çağdaş mozaik sanatının geliştirilmesi açısında Gaziantep’in önemli bir hareket noktası olabileceğine dakkat çeken Efiloğlu, “Unumuz, yağımız, şekerimiz var. Artık bizim de helva yapmamız lazım” dedi.

Kültürel varlıların ulusaldan evrensele
taşınmasının önemi anlatıldı
Gezinin son derece verimli geçtiğini belirten Efiloğlu, “Müze ve müzecilik kavramları, klasik arkeoloji ve modern mozaik olgusunun anlatıldığı toplantılarda çağdaş mozaik sanatının geliştirilmesi ve tüm dünyaya tanıtılması için yapılması gereken çalışmalar üzerinde duruldu. Sahip olunan eserlerin ulusaldan evrensele nasıl taşımanın önemine dikkat çekildi” dedi.

Şehir arşivleri mabed gibi
İncelemeleri sırasında kendisini en çok etkileyen şeyin şehir arşivleri olduğuna dikkat çeken İlKültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, “Kentin tarih ve kültürüne ilişkin ne kadar kitap, el yazması, kaynak varsa adeta bunu dini bir vecibe gibi algılayarak şehir arşivine koymuşlar. Ve o eserlere dokunurken, besmele okuyup dokunuyorlar sanki. Bizim de böyle kent arşivleri oluşturmamız gerekir” şeklinde konuştu.

Çağdaş mozaik sanatının bilim
çatısı altında geliştirilmesi lazım
İtalya ile kültürel anlamda her türlü işbirliğinin yapılabileceğine vurgu yapan Salih Efiloğlu, yapılan toplantılarda, bir mozaik kenti olan Gaziantep’in önemini anlattığına ve Gaziantep Müzesi’nde bulunan mozaikleri tanıttığına vurgu yaparken, “Mozaik sanatıyla ünlü Ravenna’da mozaik eğitimi veren meslek yüksek okulu var. Bizler de Kültür Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası olarak çeşitli mozaik kursları düzenliyoruz ama, bunun bir üniversitenin çatısı altında olması önemli. Çağdaş mozaik sanatının bilim çatısı altında geliştirilmesi lazım” dedi.

Artık bizim de helva yapmamız lazım
Efiloğlu, bu konuda “Elimizde un, yağ, şeker var. Artık bizimde helvayı yapmamız lazım derken sözlerini şöyle sürdürdü: “İtalya, İspanya, Yunanistan bizim ortak bir kültürü paylaştığımız ülkeler. Bu ülkelerle kültürel açıdan her türlü işbirliğini yapmaya hazırız. İtalya ile bir adım atıyoruz. Kardeş kültür müdürlüğü protokolünün çalışması sürüyor. Mozaik eğitimi ve diğer konularda yararlı çalışmalar yapabiliriz.”

Efiloğlu, Ravenna’daki toplantıların ardından Bologna Kenti’nde Bolonya Üniversitesi Arkeoloji Kürsüsü’nden Prof. Nicolo Marchetti’nin Bologna Üniversitesinde kendisini ağırladığını belirtirken, “İtalya'daki Ravenna kenti, eşsiz mozaik eserleri ile ünlü çok özel bir kent. Mozaik okullarında öyle çok fazla öğrenci yok. Gaziantep Üniversitesi bğünyesinde açılacak bölümde de öyle 100 tane değil beş tane-10 tane öğrenci yetiştirilsin. Ortak proje ve işbirliği yapmaya hazırlar. Türkiye ile Gaziantep ile çok ilgileniyorlar. Bu dostluk ve işbirliğini kültğrel mirasımızın dünyaya tanıtılması açısında iyi değerlendirmemiz lazım” diye açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *