Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Gaziantep’te kuraklık tehlikesinin devam ettiğini söyleyen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, kentteki sulama kanallarının, barajlarının tamamlanması ve Fırat’ın suyunun Gaziantep’e akıtılması çağrısında bulundu.
Gerekli önlemler alınmazsa mevcut ürünlerin hiçbiri yetişmeyebilir
Yiğit, “Küresel iklim en büyük geçim kaynağımız olan Antep fıstığının rekoltesini olumsuz etkiledi, üzümlerin kurumasına neden oldu. Zeytin ne olacağı meçhul. Ekim zamanı. Şimdiye kadar yağış olması gerekiyordu, ama istenilen seviyede olmadı. Kuraklık her yıl kendisini daha güçlü hissettiriyor. Dolayısıyla şimdiden gerekli önlemler alınmaz yetişen ürünlerin hiçbiri yetişmeyebilir” uyarısında bulundu.
Birim alandan fazla verim elde etmenin yollarını aramalıyız
Küresel iklim krizinin tüm dünya gibi ülkemizi de etkisi altına aldığını söyleyen Yiğit, “3-4 yılda küresel iklim krizi konusunda uyarılar yapıldı. Yapılan uyarılar şu anda yavaş yavaş gerçekleşiyor. Yağışlar istenildiği gibi olmuyor veya zamanında yağmıyor. Kuraklık tehlikesine karşı yarım olan tamamlanması, sulama kanallarının faaliyete geçmesi lazım. Bunlarla birlikte sulu tarıma geçmeliyiz. Artık teknoloji gelişti. Birim alanından fazla verim elde etmenin yollarını aramalıyız” açıklamasında bulundu.
Çiftçi verilen desteğin karşılığını fazlasıyla verir
Çiftçinin büyük fedakarlık içerisinde üretim yapmayı sürdürdüğünü sözlerine ekleyen Başkan Yiğit, çiftçinin üretime teşvik edilmesi için desteklerin arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi. “Çiftçi verilen desteğin karşılığını fazlasıyla verir. Hiçbir zaman üretimden kaçmaz. Çiftçinin üretimden uzaklaşmaması için desteklerin arttırılması lazım. Şu anda mazot ve gübre destekleri hesaplara tanımlanmaya başlandı. Bu ödemelerin 5 ay erkene çekilmesi üreticilerimiz açısından önemli. Çiftçi alacağı mazot ve gübre ile tarlasını ekecek. Hasat zamanını bekleyecek” şeklinde konuştu.