ANASAYFA arrow right Güncel

Kurbanlık hayvanların kesim öncesinde muayenelerinin yapılması önemli

Kurbanlık hayvanların kesim öncesinde muayenelerinin yapılması önemli
YAYINLAMA: 15 Haziran 2023 / 21.05
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2023 / 21.08
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, ülkemizde son günlerde gelen bildirimler bazı ahırlarda şap hastalığına rastlanılması kurban bayramı öncesi tüketicileri endişelendirdiğini vurguladı.  “2002 yılında Türkiye de yaşayan her 1 kişiye 2 canlı hayvan düşerken bu sayı 20 yılda 6 kat azaldı, şu anda her 3 kişiye 1 canlı hayvan düşüyor” tespitini yaptı.

“2000’li yıllarda 1 kişiye 2 canlı hayvan düşüyordu, şimdi 3 kişiye bir canlı hayvan düşüyor”

Şap hastalığının satın alma
sırasında anlaşılması zor
Şap hastalığının çift tırnaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalık olduğunu ve satın alma sırasında anlaşılmasının zor olabileceğini söyleyen Aydın, “Küpeli hayvanlar satın almak ve veteriner muayene raporunu görmek şap riskini azaltacak önlemler. Ayrıca şap ve tüberkiloz hastalıkları riskine karşı çiğ etten yapılan yiyeceklerden (çiğ köfte vb) uzak durulması, etin tam olarak pişirilerek tüketilmesi öneriliyor.  85 C derecede birkaç dakika pişirme virüsü öldürmek için yeterli” ifadelerini kullandı.
Kurbanlık hayvanların kesim öncesinde (ante-mortem) muayenelerinin yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Aydın, “ Hasta, kirli ve klinik bulguların tespit edildiği hayvanların kesilmesi hem gıda güvenliğini, hem de toplum sağlığını olumsuz etkileyeceğinden hayvanların sağlıklı olmaları ve kesim öncesi muayenelerinin veteriner hekimlerce yapılmış olması önerilir” açıklamasında bulundu.
Kesim için kullanılan ekipmanlar
sık sık sterilize edilmeli
Aydın, “Kurbanların kesilme yeri sokaklar değil mezbahalar ve toplu kesim yapılmasına izin verilen yerlerde olmalı. Kurban edilen hayvanın hem tüketimi açısından güvenli olması, hem de dini açıdan temiz ve helal olması için kesim yerleri temiz olmalı. Toplu kesim yerleri de sürekli temizlenmeli ve kesim için kullanılan ekipmanlarda sık sık sterilize edilmeli. Aksi takdirde kasapta veya birkaç hayvanda bulunan enfeksiyon veya bulaşıcı hastalık, ortam ve kesim aletleri aracılığıyla başka hayvanlara veya karkaslara oradan da insanlara bulaşabilir” uyarısında bulundu. Haber Merkezi

 

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *