Son yıllarda Gemlik türü zeytin ekiminin yaygınlaşması ile üretim 100 bin tona kadar çıkıyor… Türkiye’de zeytinin yüzde 10’unu Antep üretiyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, 3. Ve 4. sınıf arazi için en uygun ürünün zeytin olduğunu, Antep’te de bu tür arazilerin zeytin üretiminde kullanıldığını belirterek, Antep’in Türkiye’nin zeytin üretiminin yüzde 10’unu gerçekleştirdiğini, zeytinyağında kaliteyi sağlayabilmek için lisanslı depoculuğa geçilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.
İlk adımı borsa atacak
Zeytinin ana vatanının Türkiye’nin güney bölgesi, Doğu Akdeniz, Suriye olduğunu hatırlatan Yılmaz, Gaziantep Ticaret Borsa’nın yeni yönetimi ile lisanslı depo kurulması konusunda görüş birliğine vardıklarını belirtti. Borsa’nın lisanslı depo kurması halinde zeytinyağında kalitenin sağlanabileceğini ifade etti.
Zeytinyağında kalite
tutturulamıyor
Zeytin üretiminde de tıpkı Antepfıstığında olduğu gibi küçük üreticilerin çoğun lukta olduğuna dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, “Üretici ürünü topluyor. Toplanan üründe asitlenme başlıyor. Birinci gün topladığı ürün ile üçüncü, dördüncü gün topladığı ürünü karıştırıyor. Dolayısıyla birbirinden farklı asit oranı olan ürün biraraya geliyor, kalite bozuluyor. Oysa lisanslı depolar olsa, üretici her gün toplanan ürünü götürüp depoya teslim etse ve yağa dönüşmesi sağlansa, kalite artacak. Bu nedenle zeytinde lisanslı depoculuğa geçmek zorundayız” diye konuştu.
Üretim 100-110 bin tona çıktı
Antep’te yeni zeytin alanları ile 50 bin ton civarında olan rekoltenin 100-110 bin tona çıktığını, 25 bin ton civarında da zeytinyağı üretimi olduğunu kaydeden Yılmaz, “Lisanslı depoların devreye girmesi ile küçük üreticilerin ürünü daha iyi değerlendirilebileceği için, üretici ürettiği üründen daha fazla kazanma şansının da elde edecek. Üstelik üretilen yağın kalitesi atacağından pazar şansı artacak” dedi. Sabah
Resim
Antep, son yıllarda zeytin üretiminde söz sahibi iller arasına girdi. Ancak üretimin genelde küçük çiftçinin elinde olması nedeniyle zeytinyağı üretiminde kalite ve standardın artırılabilmesi için lisanslı depolar kurulması gerekiyor. Zira üreticinin değişik zamanlarda topladığı ürünlerin aynı anda işlenmesiyle kalitenin bozulduğuna işaret ediliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Gaziantep Ticaret Borsası tarafından kurulacak ilk lisanslı depo ile zeytinyağı üretiminde önemli bir adım atılacağını söyledi.
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.57
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.57
İlginizi Çekebilir
Çalışanı yoksulluktan kurtaracak sosyal politikalar üretilsin
#Güncel / 03 Şubat 2025
İnfluenzada pik seviyedeyiz
#Güncel / 03 Şubat 2025
Konkordato (iflas koruma) başvurularında rekor kırıldı
#Güncel / 03 Şubat 2025
Borç içinde yüzüyoruz… Bireysel borçlar ile KOBİ ve çiftçilerin borcu yaklaşık 9,5 trilyon TL
#Güncel / 03 Şubat 2025
'TÜİK verileri karartıyor, halkın ekmeğini çalıyor'
#Güncel / 03 Şubat 2025
Ocak ayı dış ticaret açığında büyük artış!
#Güncel / 03 Şubat 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *