ANASAYFA arrow right Güncel

Maliyet artışları sonrasında sektör durma noktasına geldi

Maliyet artışları sonrasında sektör durma noktasına geldi
YAYINLAMA: 21 Temmuz 2024 / 16.33
GÜNCELLEME: 21 Temmuz 2024 / 16.33

“Maliyet artışları enflasyon oranında ve üzerinde devam ediyor. Vatandaşın krediye ulaşma imkanı olmadığı için yapılan konutların satılması çok zor”

Hükümetin enflasyon ile mücadele kapsamında inşaat sektörünü desteklemediğini sözlerine ekleyen Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Büyükuncu, inşaatta yaşanan maliyet artışları sonrasında sektörün durma noktasına geldiğine dikkat çekti.

Kentteki alt ve orta gelir grubu yüksek kiralarla karşı karşıya

Gaziantep’in hızla göç aldığını ifade eden Büyükuncu, ‘’Kentte ki alt ve orta gelir grubu yüksek kiralar ile karşı karşıya. Kira sorununun çözülebilmesi için çok hızlı bir şekilde inşaat faaliyetlerinin başlaması ya da nüfus yoğunluğunun azaltılması gerekiyor. Maliyet artışları enflasyon oranında ve üzerinde devam ediyor. Vatandaşın krediye ulaşma imkanı olmadığı için yapılan konutların satılması çok zor. Maaşlı çalışan bir karı-kocanın maaşlarının tamamını ev kredisine yatırsanız orta vadede konut alma şansları yok’’ şeklinde konuştu.

Önce arsa fiyatları kontrol altına alınmalı

‘Gaziantep’in yaşanabilir kentler ve pahalılık noktasında devlet memurlarının sürgün olarak gördüğü bir şehir’ ifadelerini kullanan Büyükuncu, ‘’Aldığı maaş ile ödeyeceği ev kirasını ve yaşam şartlarını göz önüne alındığında Gaziantep, memurun tercih etmediği şehirler arasında yer alıyor. İnsanların elinde bir birikimi var, bu birikimi nerede değerlendirdiklerine baktığımızda toprağa yatırım yaptıklarını görüyoruz. Dövizin çok üzerinde seyreden bir arsa artış hızı var. O nedenle ilk önce arsa fiyatlarının disipline edilmesi lazım. Ama serbest piyasa şartlarında çok da mümkün değil. Eğer fiyatları düşüremiyorsak o zaman insanların gelirlerini artırmalıyız. Bu da ülkenin ekonomisi ile alakalı bir durum’’ açıklamasını yaptı.

Belediyenin görevi ucuz konut üretmek değil

Belediyenin görevinin ucuz konut üretmek olmadığını sözlerine ekleyen Büyükuncu, ‘’İhtiyaçları göz önüne aldığınız belediye bu işin sadece bir tarafı ve paydaşı olabilir ama tek başına altından kalkabileceği bir durum değil. Özellikle özel sektöre üretim yapabilecek ortamın oluşturulması gerekiyor. Toplu konut adı altında başlanılan projelerde birtakım muafiyetler verilebilir. Devletin yaptığı konut ile özel sektörün yaptığı konut arasında haksız rekabet söz konusu. Çünkü TOKİ’de devletin hazine arazisini alıyor. Bu konuda ulusalda yasal zeminlerin oluşması için çalışmalar yapılabilir’’ dedi.

Kooperatifçilik yeniden güncellenmeli

Büyükuncu, kooperatifçiliğin yeniden güncellenmesi gerektiğini sözlerine eklerken, ‘’İnsanların kredi öderken aynı zamanda yaşamlarını idame ettirebiliyor olması gerekiyor. Günümüz şartlarına bakıldığında hiç kimsenin tasarrufa yönelik birikim yapabildiğini düşünmüyorum’’ ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *