ANASAYFA arrow right Güncel

MEB eleştirileri, talep ve önerileri görmezden geldi

MEB eleştirileri, talep ve  önerileri görmezden geldi
YAYINLAMA: 17 Ekim 2024 / 18.40
GÜNCELLEME: 17 Ekim 2024 / 18.40

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na tepki gösteren Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’Eğitimin temel bileşeni olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan Milli Eğitim Bakanlığı, sürecin başından bu yana bildiğini okumayı sürdürmüş, bizlerin eleştirilerini, talep ve önerilerini görmezden geldi’’ eleştirisini yaptı.

Kanunun, bir milyonu aşkın eğitim emekçisi ve ataması yapılmayan öğretmen nazarında bir anlamı yok

Parlakçı, ‘’Eğitim sendikalarının, görevde bulunan öğretmenlerin ve atama bekleyen 1 milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun yasalaşmış olması bu düzenlemenin meşru olduğunu gösteremediği gibi itirazlarımızın haklılığını ve geçerliliğini de ortadan kaldırmıyor. Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, eğitim emekçileri arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirecek içeriğe sahip olan bu kanunun, bir milyonu aşkın eğitim emekçisi ve ataması yapılmayan öğretmen nazarında bir anlamı yok’’ dedi.

Bütün öğretmenlerin yaşadığı ekonomik yoksulluk yok sayıldı

Öğretmenleri kariyer basamakları ile sınıflandırmanın eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığı gibi, meslekteki kıdemine bakılmaksızın bütün öğretmenlerin yaşadığı ekonomik yoksulluğu da yok saymak anlamına geldiğine dikkat çeken Parlakçı, ‘’Öğretmenlik mesleğini ve öğretmenleri itibarsızlaştırmak için her gün yeni bir açıklama yapan MEB’in bu kadar sığ bir kanun taslağıyla eğitim emekçilerine yönelik şiddeti önlemeyi hedeflediğini varsaymak için çok iyi niyetli olmak gerekir. Amaç eğitim emekçileri şiddete uğradığında cezalandırmak değil şiddet gerçeklemeden önleyici tedbirler almak olmalı’’ açıklamasında bulundu.

Ekonomik, özlük hakların böylesine sığ ve dar bir çerçevede ele alınması kabul edilemez

‘17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonu aşkın öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarının böylesine sığ ve dar bir çerçevede ele alınması kabul edilemez’ diyen Başkan Parlakçı, ‘’TBMM’de yasalaşan Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamı itibariyle son derece dar ve yetersiz. ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi” metnini esas almayan bir meslek kanununun taleplerimize yanıt vermesi ve sorunlarımıza çözüm üretmesi beklenemez’’ ifadelerine yer verdi.

Her türlü yasal düzenleme ve fiili uygulamaya, örgütlü gücümüzle karşı duracağımız bilinmeli

Eğitimin tüm bileşenleriyle tüm eğitim ve bilim emekçilerinin hak ve taleplerini kapsayan yeni bir meslek kanunu hazırlanması çağrısını yineleyen Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Öğretmenlik mesleğini değersizleştiren, bizleri kariyer basamakları üzerinden bölen ve halkın değil iktidarın öğretmenini yaratmayı hedefleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na yönelik haklı itirazlarımız geçerliliğini koruyor. Eğitim emekçileri rekabet etmek ve yarışmak değil, birlik ve dayanışma içinde, nitelikli eğitim için çalışmak istiyor. Geleceğimizi ipotek altına alan ve iş güvencemizin altını boşaltmayı hedefleyen her türlü yasal düzenleme ve fiili uygulamaya, örgütlü gücümüzle karşı duracağımız bilinmeli.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *