ANASAYFA arrow right Güncel

Memurlar, yoksulluk sınırı altında yaşamaya devam edecek

Memurlar, yoksulluk sınırı altında yaşamaya devam edecek
YAYINLAMA: 01 Şubat 2024 / 20.08
GÜNCELLEME: 01 Şubat 2024 / 20.10

BES-AR ocak ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarını açıkladı. 4 kişilik bir memur ailesinin  Ocak ayı açlık sınırı 21 bin 953 TL olurken, yoksulluk sınırı ise 56 bin 942 TL oldu.

 

Açlık sınırı 21 bin TL, yoksulluk ise 56 bin TL civarında

Gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Ocak için 21 bin 953 liraya, tek bir (bekâr) çalışanın yaşam maliyeti ise 26 bin 712 liraya yükselirken, gıda, giyim, kira kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarını kapsayan yoksulluk Sınırı 56 bin 942 liraya çıktı.

İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz

Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Çiçek, “BES-Ar, yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre memurlar yoksulluk sınırı altında yaşamını sürdürmeye devam ediyor. Memura yapılan zam daha ceplere girmeden erimeye başladı bile. Tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere, emeklilere insanca yaşayacak bir ücret talebimizi ısrarla tekrarlıyoruz” tespitini yaptı.

Enflasyon farkı zam değil

“Merkez Bankası 2024 yılı için enflasyon tahminini Mayıs ayında yüzde 73, Hükümet OVP’de ise 2025 yılı için yüzde 15,2 olarak açıklandı” diyen Çiçek, “

Hükümet 2024 yılı için yüzde 25, 2025 yılı için toplam yüzde 11 teklif ile kendi enflasyon beklentilerinden bile az maaş artışı önerdi. Enflasyon farkı zam değil. Geçen aylarda fahiş fiyat artışları nedeniyle cebimizden çalınanların geç telafisi”  ifadelerini kullandı.

İktidar tarafından verilen her müjde kabusa dönüşüyor

Altı aylık enflasyonun yüzde 37,5 olmasın karşın memurlara verilen enflasyon telafisinin yüzde 29 civarında kaldığını ifade eden Çiçek, “Enflasyon telafisi 1997-1998 yıllarında olduğu gibi eşel-mobil sistemi uygulansaydı, en düşük memur maaşı bugünkünden en az 5 bin TL fazla olacaktı. Sağlıklı beslenmenin maliyeti günlük 731 lirayı geçti. 2024 yılında da asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Büyükşehirlerde kamu emekçileri barınma ihtiyacını karşılamak için neredeyse maaşının yüzde 75-80’ini kiraya ödemek zorunda kalıyor.

İktidar tarafından verilen her müjde kabusa dönüşüyor” açıklamasını yaptı.

Çiçek, “Kamu Emekçilerine ve emeklilerine 2023 yılının ikinci yarısı olan Temmuz-Aralık dönemindeki yaşanan aşırı fiyat artışlarından kaynaklanan gelir kaybını oluşturan yüzde 37,5 enflasyon farkına toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan yüzde 15 zammını ekleyerek 49,25 maaş artışı yaptığını müjdeleyen iktidar aynı oyunun akşam pazarlarının geç saatlerine mahkûm ettiği milyonlarca emekliye de yapmakta bir bahis görmedi” şeklinde konuştu.

Emeklilerin kabusu olmaya devam edeceği bilinmeli

Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Çiçek, konuşmasını şöyle tamamladı: “2008 yılında yine büyük bir müjde olarak sunulan 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Reform kanunuyla emekli aylığı bağlama kriterleri olan güncelleme katsayısı, aylık bağlama oran, emekli aylıklarında alt sınır, emekli aylıklarının artırılma yöntemi, emekliler aleyhine değiştirildi.

5510 sayılı Kanununda yapılan ve yaşanan mağduriyetin asıl sebebi olan bu yapısal sorunlar giderilmeden, emekliler lehine yeniden bir düzenleme yapılmadan ve emekli aylıkları insan onuruna yaraşır bir düzeye getirilmeden “Müjde” olarak açıklanan her iyileştirmenin emeklilerin yaşadığı aşırı mağduriyeti ortadan kaldırmayacağı ve emeklilerin kabusu olmaya devam edeceği bilinmeli.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *