ANASAYFA arrow right Güncel

Merinos milyar $ ciroyu yakaladı

Merinos milyar $ ciroyu yakaladı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.44
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.44
İş dünyasının saygın dergisi CNBC-e Business, Kasım ayı sayısında Merinos’un Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’na sayfalarında geniş yer verdi.

Babasına duyduğu sevgi ve saygıyı her fırsatta dile getiren Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu İbrahim Erdemoğlu, ondan duyduğu şu sözleri hiç unutmuyor:
“Bilmeyen eleştirir, az bilen akıl verir, bilen yapar.”
”Asla yalan söylemeyin. Hayatta en kolay yol dürüstlüktür.”

Dinarsu ve Padişah markalarıyla Türkiye’de halı pazarının yüzde 50’sine sahip olan Merinos, Rusya’da İKEA, ABD’de ise dünyanın en büyük perakendicisi Wall Mart için üretim yapıyor. Erdemoğlu, gelecek sene halka açılmak için hazırlandıklarını söyledi.

Erdemoğlu, geçen sene cirolarının 757 milyon dolar olduğunu, bu yılı 1.6 milyar lira ciro ile kapatacağını tahmin ediyor. Merinos bugün Gaziantep, İzmir ve Rostov (Rusya) tesislerinde 5 bin 600 insan çalıştırıyor. Rusya’nın en büyük halı fabrikası konumundaki Merinos Rostov tesislerinde üretilen halıyla birlikte Mısır’ın efsanevi kurumu Oriental Weavers’ı yerinden edip, makine halısında dünyanın en büyük halı üreticisi konumuna yükseldi. 2012’de Merinos’un Çin’deki halı fabrikası üretime geçince de Oriental Weavers’la arasındaki fark kapanmamak üzere açılacak.

Merinos Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu; Merinos’u, “Tüm insanlığa inançlara saygılı, Gaziantep’te doğmuş, ülkemizin gururu bir dünya markasıdır” diye tarif ettikten sonra Gaziantepliler’i ve Gaziantep’i de şöyle tanımlıyor:
“Gaziantepli işadamı çalışkandır. En önemli özelliği hepsi işinin başındadır, patronluk yoktur, herkes çalışır. Hırslıdırlar ve birbiriyle yarış ederler. Cesurdurlar, risk alırlar ve bu riskin gereğini yerine getirirler. Atılımı severler, genelde öz kaynakla çalışırlar, bundan dolayı oldukça başarılıdırlar. Her ne iş yaparsanız yapın, sonuçta insanla yapmak zorundasınız. Çalışkan ve zeki insanlarla iş yaparsanız başarınız kolaylaşır. Gaziantep insanı bu özelliklere sahiptir ve önemli bir potansiyeldir. Gaziantep bugün olduğu gibi yarın da Türkiye’nin en önemli sanayi şehri olacaktır. Gaziantep insanının, sanayicisinin bir özelliği vardır. Balık istemez, balık da vermez, ama balık tutmayı öğretir. Kendi göbeğini kendi keser, kimseden bir şey beklemez.” (Gaziantep’in Yüzleri) kitabından.
Erdemoğlu’nun iş felsefesi
Erdemoğlu’na göre, çoğunluğun ihtiyaçlarına odaklanmak isteyen bir girişimcinin, öncelikle statüsünün getirdiği yanlış fikirlerden arınması gerekir. Çünkü insanlar genelde kendi zevkine ve yaşam standartlarına göre iş yaparlar. Servete kavuşanların çoğu dünyalarını daraltır. Belirli semtlerde oturur, belirli kişilerle sohbet eder, statüleri için uygun gördükleri bir gruba dahil olurlar. Aldıkları kararlar da dar bir çevçevee mahkumdur.”
Bir anekdot
İbrahim Erdemoğlu Karadeniz Teknik Üniversite’ni kazanmıştır. Ama gitmeye pek niyetli değildir.
Akşam evde babası, “Sınavı kazanmışın İbrahim” der.
“Kazandım ama okumak istemiyorum. Kendi işimizde çalışıp daha çok para kazanabilirim” diye cevap verince, Babası:
”Bitti mi?” der. Sonra eşine dönerek:
”Hanım, benim ortağım varmış da benim haberim yokmuş” diye yeri göğü inletir. Ve son noktayı koyar:
”İş benim, sizin işiniz nereden oluyor? Bak! Benim işim sizi okutmak ve evlendirmek, başka bir şey yok. Ya gider okursun, ya da eşyanı topla bu evden git, ne yaparsan yap!”
İbrahim Erdemoğu zorla da olsa ünivesitye gider ve başarıyla mezun olur.
Yıllar sonra da babasını rahmetle anar, “Allah babamdan razı olsun, mekanı cennet olsun. İyi ki gitmişim” der.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *