ANASAYFA arrow right Güncel

Milli Eğitim Bakanlığı “z-kitap” geliştirdi

Milli Eğitim Bakanlığı “z-kitap” geliştirdi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.41
MEB, dijital ortamda tüm ders içeriklerine ulaşabilmesi için "z-kitap" geliştirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ders kitaplarının bilgisayar ortamına taşınması projesi kapsamında öğrencilerin dijital ortamda tüm ders içeriklerine ulaşabilmesi için "z-kitap (zenginleştirilmiş kitap)" geliştirdi.

MEB, okulların akıllı tahtalarla donatılması ve ders kitaplarının bilgisayar ortamına taşınmasını öngören Fatih Projesi'ne ilişkin çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda, öğrencilere dağıtılması planlanan tablet bilgisayarlar için, normal ders kitaplarının video, ses, görüntü ve animasyonla zenginleştirilmiş biçimi olan "z-kitap" geliştirildi.
z-kitap, MEB Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanarak okutulan ders kitaplarının, öğretim programları esas alınarak animasyon, video, ses, fotoğraf, harita, grafik, tablo, simülasyon gibi ögelerle etkileşimli hale getirilmesi anlamına geliyor.

"İnceleme TTK tarafından kanun gereği yapılacak"
 Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, sınıflara kademeli olarak "akıllı tahta" adı verilen tahtalar konacağını anımsatarak, eğitimde bunların kullanılacağını, ayrıca öğrencilere de tablet bilgisayarlar verilmesinin planlandığını söyledi.
Akıllı tahtaların birden fazla işlevinin olacağını, öğrencilerin akıllı tahtanın üzerinde çalışabileceği gibi ekranda bazı bilgilerin de olacağını anlatan Tufan, öğrencinin dersi işlerken elektronik ortamdan yararlanacağını belirtti.

z-kitap'ın içerik kriterleri
Öğrencilerin dijital ortamda tüm ders içeriklerine ulaşabilmelerini sağlayacak z-kitap ile öğrenciler istedikleri zamanda; okulda, evde, arabada, dışarıda her yerde zenginleştirilmiş içerikle etkileşme olanağı bulacak.
z-kitapta yer alacak e-içeriklerin belirlenen genel, eğitsel, tasarım, teknik kriterlere uygun olması gerekiyor.

Sorulara "geri bildirim" verilecek
z-kitap'ta ölçme ve değerlendirme bölümü de yer alacak. Talim ve Terbiye Kurulu tarafından kabul edilen ve okutulan ders kitaplarındaki mevcut sorular kullanılacak ve ölçme değerlendirme bölümündeki yükümlülük bu soruların etkileşimli hale getirilmesi ile sınırlı olacak.
Açık uçlu sorularda, öğrencinin veri girişi yapması istenmeyecek. Öğrenciye açık uçlu sorular dışında, olumlu veya olumsuz geri bildirimler verilecek.AA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *