ANASAYFA arrow right Güncel

Murathan Mungan’ın 1990’lı yılların faili meçhul cinayetlerini anlattığı polisiye romanı “995 km” için Antep’te hamam açıldı

Murathan Mungan’ın 1990’lı yılların faili meçhul cinayetlerini anlattığı polisiye romanı “995 km” için Antep’te hamam açıldı
YAYINLAMA: 10 Ekim 2023 / 14.50
GÜNCELLEME: 10 Ekim 2023 / 15.00
T24’ten Cansu Çamlıbel’in yeni romanı “995 km” ile ilgili sorularını yanıtlayan ünlü yazar, 1990’lı yılları anlattığı romanı için Antep’te kapalı olan bir hamamın kendisi için açıldığını anlattı.

Mungan’ın röportajında Antep ile ilgili bölüm şöyle:

"Faili meçhul denen cinayetlerin faillerinin aslında ne kadar ortada olduğunu anlattım" 

- 995 km, bir yandan bugüne kadar yazdığın her şeyin toplamı ama bir yandan da hepsinden bambaşka. Bir yandan da belgesel izler gibi okudum. Bildiğimiz, içinde yaşadığımız hayata, Türkiye'nin 90'larına çok fazla referans var. Her zaman politik duruşunu metinlerine nakşetmiş bir yazarsın ama sanki ilk defa bir romanının içinden bu kadar aleni bir şekilde dönemin siyasi gündemi geçiyor.

Daha işin başında romanın siyasi polisiye olmasını kararlaştırdım. Bölgeye, döneme ait referans bilgilerin tümü gerçek, onlarda hiçbir kurmaca unsuruna yer vermedim. Bazı reel kişilerden yola çıktım ama onları kurmaca kişilere dönüştürdüm, izlerini tamamen silmedim gene de, gölgeleri vursun istedim. Bazı durumları değiştirdim. Bir kurmaca yazarının dönem anlatırken zaten yapması gereken şeylerden söz ediyorum. Romanın kahramanı olan isimsiz kişi, Hoca, Eğitmen gibi bazı karakterlerse tamamen hayal ürünü. Ama her hayal ürünü gibi olası gerçekliği temsil ediyorlar. İslami malzeme üzerine araştırmacı gazeteci gibi çalıştım. Belli başlı bütün kaynakları taradım, bazı tarikat, cemaat mensubu kişilerin yazdıkları romanları okudum. Benden önce bu işe emek vermiş gazetecilerin araştırmalarını okudum, dönem belgesellerini seyrettim. Gazete koleksiyonları taradım. İşin bu hamallık kısmında çok keçiboynuzu çiğnedim, ama adisyonu okura çıkarmamaya çalıştım. Roman için gereken kadarını dozunda kullanmaya özen gösterdim. Diyarbakır'a, Antep'e, Adana'ya, Alanya'ya gittim. Bir yönetmenin film çekmeden önce mekân bakması gibi yerinde araştırma yaptım.

90'lı yıllardaki pek çok mekân artık yerinde yok; mesela Antep'teki otogarın yerinde yeller esiyor. Ama ben roman için adeta yeniden set kurdum, 90'lar atmosferi yaratmaya çalıştım. Hatta Antep'te kapalı olan bir hamamı açtılar benim için, ama mimarisini yeniden kurgulayarak romana koydum. Dahası, o yol güzergâhında eskiden otobüs şoförü olarak çalışmış insanları buldum. Onlardan detaylar aldım. Yani kitapta göreceğiniz detayların çoğu birebir gerçek bilgidir. Hatta o yıllarda sık sık Mersin'den Alanya'ya giden bir öğrencinin güzergâh notlarından yararlandım. Bugünün Türkiye'sinde her şey yıkılıp yakıldığı için genç kuşakların bilmediği, bilenlerin de unuttuğu bir sürü şey vardır. Detaylar hakikilik sağlar, yaratılan hakikilik duygusu bugünün okurlarını yakın bir tarihin üstü örtülmüş olaylarının gerçekliği konusunda da ikna eder.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *