ANASAYFA arrow right Güncel

Ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sıradayız

Ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sıradayız
YAYINLAMA: 08 Ocak 2024 / 22.28
GÜNCELLEME: 08 Ocak 2024 / 22.50

Gaziantep Kent Konseyi İş Sağlı ve Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı ve İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Zafer Arısoy, Türkiye’nin ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

Hükümet iş güvenliğine önem vermiyor

İş güvenliği uzmanlarının görev başlamasıyla iş kazalarında bir azalma meydana geldiğini ifade eden Arısoy, “Halen iş sağlığı ve güvenliği hizmet almayan işyerleri var. Bu tür işletmeler hizmet almadığından denetimi yapılamıyor. Yeterli müfettişin olmadığı söyleniyor. Kanun sürekli erteleniyor. Mevcut hükümetin de iş güvenliğine önem vermediği yönünde kanaatimiz var” ifadelerini kullandı.

Bir kanun 10 seneden beri ertelenir mi?

Arısoy, “2013 yılında çıkan İş Güvenliği ve Sağlığı Kanunu’na göre tüm kamu ve özel sektörün iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alması gerekiyor. Aynı zamanda 50’den az çalışanı olan iş yerlerinin hizmet alması de erteleniyor. Yani bir kanun 10 seneden beri ertelenir mi sormak lazım. Kanun ertelendiği için de işveren bu hizmetin alınması mecburi değil kanaatine sahip oluyor” şeklinde konuştu.

Maalesef bir kaza olduğunda akla gelen ilk kişi iş güvenliği oluyor

Ülkemizin ölümlü iş kazalarının azalmasının iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin alınmasından geçtiğini kaydeden Arısoy, “Savcılık ve mahkeme iş güvenliği uzmanlarını işveren ile aynı sorumlulukta tutmamalı. Çünkü biz kanuna göre tavsiye ederiz. Tavsiye eden bir kişi kesinlikle çalışana kesinlikle talimat veremez. O zaman tavsiye sadece işverene verilir ve hataların işveren tarafından giderilmesi sağlanır. Maalesef bir kaza olduğunda akla gelen ilk kişi iş güvenliği oluyor. Bu çok yanlış. Kanundaki bu yanlış düzeltilmeli ve rahat çalışmamız sağlanmalı” açıklamasını yaptı.

İş güvenliğine önem verilmesi lazım

Gaziantep’te tekstil ve halı sektöründe ölümlü iş kazalarının fazla olduğunu sözlerine ekleyen Arısoy, “Hizmet alanlar işletmeler ise “Bu yazma şunu söyleme” gibi baskılara iş güvenliği uzmanlarını baskı altında tutuyorlar. Risk analizinin dijital ortamda kontrol edileceği söylenmişti, ama halen sistem kurulmadığından işimiz zorlaşıyor. İş güvenliğine önem verilmesi lazım” dedi.

İş güvenliği konusunda bilinçlenme artıyor ancak daha da artması gerekiyor

İş güvenliği konusunda ilkokul çağından beri eğitim verilmesi talebinde bulunan Gaziantep Kent Konseyi İş Sağlı ve Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı ve İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Zafer Arısoy, konuşmasını şöyle tamamladı: “İş güvenliği konusunda bilinçlenme artıyor, ancak daha da artması gerekiyor. Bunun için hükümet ve işveren bizim yanımızda yer almalı. Ayrıca iş güvenliği kanununa riayet edilmeli, destekleyici yönetmeliklerin çıkarılması ve işyerlerinin denetimlerini artırılması lazım. Bunun dışında iş güvenliği uzmanlarının tavsiyelerine uyulmalı.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *