ANASAYFA arrow right Güncel

Otel ve konaklama sektörü 2023 yılından umudunu kesti

Otel ve konaklama sektörü 2023 yılından umudunu kesti
YAYINLAMA: 04 Haziran 2023 / 20.41
GÜNCELLEME: 04 Haziran 2023 / 20.43
2022 yılında altın çağını yaşayan otel ve konaklama sektörü, 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ile birlikte büyük bir yara aldı

Ticaret, sanayi faaliyetleri ile birlikte kültürel ve doğal zenginlikleriyle, tarihi alanlarıyla, gastronomisiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Gaziantep, Rumkale, Yesemek Açık Hava Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Karkamış Antik Kenti, Zeugma Antik Kenti, Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi ve Gaziantep Kalesi gibi çok sayıda tarihi ve turistik değere sahip bir şehir.

Ortaya çıkan tablo, sektör temsilcilerini kara kara düşündürüyor

Ancak 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem Gaziantep turizmine büyük darbe vururken, konaklama sektörü de bundan nasibini aldı. Geçen yıl bu dönemlerde yüzde 80-90 kapasite ile çalışan otellerin doluluk oranı bu sene yüzde 50’ye kadar düştü. Ortaya çıkan bu tablo sektör temsilcilerini kara kara düşündürüyor.

Sektörün 2023 yılından çok fazla beklentisinin olmadığını dile Gaziantep Otelciler Odası Eski Başkanı Ahmet Yılmaz, tüm hazırlıkların 2024 yılına göre yapıldığını belirtti.

Hızlı fiyat değişimlerine yetişmekte zorlanıyoruz

Enflasyonun yüksek olmasının işletmeleri zor durumda bıraktığına dikkat çeken Yılmaz, “Elektrik ve doğalgaz faturalarının yanı sıra kahvaltılık ve diğer tüm giderleri enflasyona bağlı olarak artması bizleri çok zor durumda bırakıyor. Bir hafta önce aldığınız bir ürünü bir hafta sonra aynı fiyata alamıyoruz. Çünkü fiyatlar sürekli değişiyor. Bizlerde bu hızlı fiyat değişimlerine yetişmekte zorlanıyoruz. Bu konuda gerekli adımların atılmasını, artan fiyatların denetlenmesini ve kontrol altına alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sektöre yönelik özel krediler ve teşviklerin verilmesi lazım

Yılmaz, turizm ve konaklama sektörüne daha fazla önem verilmesi gerektiğini kaydetti. “Hiç şüphesiz çarkların dönmesi için işletmelerin nakit paraya ihtiyacı var. Çünkü giderlerimiz çok arttı. Örneğin; 30 bin TL gelen elektrik faturaları 60 bin TL gelmeye başladı. Geçmiş dönemlerde işlerimizin en büyük sorunu kiralar iken şu anda faturalar diyebiliriz. Bundan dolayı çok tedirginiz. Bunun için sadece ama sadece sektöre yönelik özel krediler ve teşviklerin verilmesi lazım” şeklinde konuşma yaptı.

İşletmeler yüzde 50 gibi doluluk oranı ile çalışmaya devam ediyor

Kahramanmaraş depremlerinin turizm ve konaklama sektörü üzerindeki olumsuz etkisinin devam ettiğini belirten Yılmaz, “Deprem öncesinde turizmde altın çağını yaşayan Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de deprem sonrasında işler tersine döndü. Şu anda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir turizm sessizliği var. İşletmeler yüzde 50 gibi doluluk oranı ile çalışmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Tüm kurumlar turist getirmek için seferber olmalı
Depremin kentimizi çok fazla etkilemediğinin anlatılması gerektiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Kahramanmaraş depremlerinde en fazla zararı Nurdağı ve İslâhiye görmesine karşın sosyal medya da kent merkezi de zarar gördü söylentileri turizmi olumsuz etkiledi. O nedenle kent merkezinde depremin olmadığının iyi anlatılması lazım. Tüm kurumların koordineli bir şekilde çalışarak turist getirmek için seferber olmaları gerekiyor” dedi. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *