ANASAYFA arrow right Güncel

Parsel sorgulama uygulamasını günlük 2 milyon kişi kullanıyor

Parsel sorgulama uygulamasını günlük 2 milyon kişi kullanıyor
YAYINLAMA: 21 Mayıs 2024 / 19.25
GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2024 / 19.27

Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü tarafından, yılın ilk 5 ayında kentte bulunan tapu müdürlüklerinde 126 bin 576 işlem yapıldı. Yapılan işlemlerden, 590 milyon 779 bin 236 TL gelir elde edildi

Gaziantep Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü tarafından, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün kuruluşunun 177. Yıldönümü dolayısıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda tören yapıldı.

İlk 5 ayda Antep’te tapularda 126 bin 576 işlem yapıldı

Günlük 2 milyona yakın kişinin parsel sorgulama uygulamasını kullandığını kaydeden Gaziantep Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü İbrahim Ersoy, ‘’15 Mayıs tarihi itibariyle Gaziantep ilindeki Tapu Müdürlüklerinde 126 bin 576 işlem gerçekleştirilerek, 590 milyon 779 bin 236 TL gelir elde edildi. Bölge Müdürlüğümüze bağlı 24 Tapu Müdürlüğünde ise 217 bin 231 adet işlem gerçekleştirilerek, 790 milyon 49 bin 136 TL gelir elde edildi’’ ifadelerini kullandı.

2023 yılında ülke genelinde 2,95 milyon gayrimenkul satış işlemi yapıldı

Ülke genelinde Ocak-Aralık 2023 döneminde tüm gayrimenkul türlerinde yaklaşık 2,95 milyon gayrimenkul satış işlemi yapılarak 60 milyar 59 milyon 215 bin 486 lira tapu harcı geliri ile ülkeye katkı sunduklarını dile getiren Ersoy, ‘’Mesai mefhumu gözetmeden yoğun ve özverili çalışmalarıyla zor şartlarda üzerine düşen görevleri en iyi şekilde yapma gayreti ve azmi içinde olan çalışanlarımız, Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü Takbis, Megsis, Tarbis, Tusaga-Aktif, Harita Bilgi Bankası gibi vizyon projeler ile Webtapu, Parsel Sorgu, Başvuru Sorgu, E-Haciz, E-İpotek, E-Terkin, E-Tahsilat, E-Arşiv, E-İlan gibi elektronik uygulamalar, Tüm Türkiye’de olduğu gibi Bölge Müdürlüğümüze bağlı Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin tamamında çok başarılı bir şekilde yerine getiriyor’’ açıklamasını yaptı.

Web tapu sistemi sayesinde vatandaşların taşınmazlarını tapu müdürlüklerine gitmeden, internet ortamında yönetebildikleri, taşınmazların tapu kayıt ve konum bilgilerini görüntüleyebildiklerini hatırlatan Ersoy, ‘’Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan Stratejik plan kapsamında, 2024 yılı ocak ayından itibaren Türkiye Tapu Projesi’nin bir parçası olan ve “24 Saat Tapu” projesinin bilinen adı ile “Yapay Zekâ”  teknolojisinin tapu işlemlerinde kullanılarak, yapay zeka ile çalışanlarımız üzerinde oluşan ağır iş yükünün azaltılmasına yönelik,  Gaziantep Bölge Müdürlüğümüze bağlı Şahinbey, Şehitkamil, Nizip, On iki şubat (Kahramanmaraş) ve Kilis Tapu Müdürlüklerinde uygulanmaya başlanıldı’’ şeklinde konuştu.

1924'ten bugüne kadar yaklaşık 58,5 milyon parselin ölçümü tamamlandı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, 1924'ten bugüne kadar yaklaşık 58,5 milyon parselin ölçümünü tamamlayarak 2 boyutlu kadastrosunun tamamlandığını kaydeden Ersoy, ‘’Bina ve bağımsız bölümlerin geometrisinin 3 boyutlu dijital ortamda yönetilmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmış ve bunun sonucunda 2020 yılında “3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi” başlatıldı. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucu, 2023 yılı “İlham Veren Kamu Yönetimi Ödülleri” kapsamında Merkezi Teşkilat Kategorisindeki ödülü, “3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi” ile Genel Müdürlüğümüz aldı’’ diye konuştu.

Parsel sorgulama uygulamasına değinen Ersoy, ‘’Vatandaşlarımızın hem yurt içinde, hem de yurt dışında kullanabildikleri, belli bilgiler doğrultusunda sorguladıkları taşınmazın haritası ve öz nitelik bilgisine ulaşabildikleri bir uygulama. Analiz özelliği sayesinde de sorgulanan il/ilçedeki alım-satım yoğunluğu, ipotekli/ipoteksiz bağımsız bölüm ve ana taşınmaz satış sayıları yıllar itibariyle yoğunluk ve küme haritası şeklinde görüntülenebilmekte, hizmet sağlayıcıları ve yatırımcılara fikir veriyor. Bu uygulamayı her gün 2 milyona yakın vatandaşımız kullanıyor’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *