Rusya, Irak, Ukrayna, Türki Cumhuriyetler ve Arap ülkelerine ürün gönderildiğini ifade eden Kurgan, “15 yıldan beri pazarımız değişmedi. Bu konuda maalesef bir adım yol kat edemedik. Trikonun girmediği ülkeleri ziyaret etmek ve fuarlara katılmak gerekiyor” dedi.
Birçok firma ya kepenk kapatacakya da küçülmeye gidecek
2023 yılının çok iyi başlamadığını kaydeden Kurgan, insanlarda bir tedirginliğin olduğunun altını çizdi. “Triko esnafını daha büyük sıkıntıların beklediğini söyleyebiliriz. Çünkü dolara bağlı olarak ham madde fiyatları yükselecek. Gelir-gider arasındaki makas iyice açılacak. Dolayısıyla birçok firma ya kepenk kapatacak ya da küçülmeye gidecek” tespitini yaptı.
Triko sektörü yüzde 30 kapasite çalışıyor
2022 yılını mumla aradıklarını sözlerine ekleyen Kurgan, triko sektörünün yüzde 30 kapasite ile çalıştıklarını belirtti. “Esnafın yüzde 70’i ise ya kapatmış ya üretimi düşürmüş ya da fason çalışıyor. Ayrıca pazar konusunda sıkıntılarımız var. Geçmişe oranla üretim artmasına karşın pazar sayımız herhangi bir değişiklik yok. 15 yıl önce hangi ülkelere ürün satıyorken, yine aynı ülkelere ürün satmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Doların yükselmesi esnafın hesaplarını alt üst etti
Doların artmasının sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Kurgan, ham madde fiyatlarının dövize bağlı olarak yükseldiğine dikkat çekti. “Esnafımız döviz ile ham madde alıp bunu işleyip ürün haline getirip TL olarak satıyor. Bu da bizlere zarar veriyor. Doların en fazla 23-24 lira olacağı tahmin edilirken, şimdi 26 liranın üzerine çıktı. Bu da esnafın hesaplarını alt üst etti” açıklamasını yaptı. Haber Merkezi