‘’Peyzaj mimarlığı geleceğin mesleğidir, ama ‘Bir türlü bu geleceği göremedik’ şeklinde espri yapılıyor”
İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların peyzaj sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Peyzaj Mimarı Celal Akcan, nakit para sıkıntısının had safhaya ulaştığının altını çizdi, yukarıdaki başlığı söyledi: ‘’Peyzaj mimarları olarak önümüzü göremiyoruz.’’
Ekonomik sıkıntıdan biz de nasibimizi alıyoruz
Peyzaj mimarlarının zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Akcan, işten çıkarmaların başladığını belirtti. ‘’Ekonomik sıkıntıdan herkes gibi bizlerde nasibimizi alıyoruz. İnşaatta yaşanan durgunluktan peyzajcılar doğrudan etkileniyor. Giderler artmaya başladı. Bunun altından kalkamayanlar çalışanlarını çıkarmaya başladı’’ ifadelerini kullandı.
İşlerde yüzde 40 oranında bir azalma yaşanıyor
İşlerde yüzde 40 oranında bir azalmanın yaşandığını sözlerine ekleyen Akcan, ‘’Peyzaj mimarlığı geleceğin mesleğidir, ama ‘Bir türlü bu geleceği göremedik’ şeklinde espri yapılıyor. Ancak göreceğimize inanıyoruz. Çünkü bu mesleğe başladığımda bulunduğum bölgede peyzaj yapan firma sayısı bir elin parmağını geçmezdi ancak bu rakam zamanla arttı. Herkes peyzaja, sosyal donatı alanlarına, yeşil alanlara, çocuk oyun alanlarına önem vermeye başladı. Bunlar Antep geneline yayılıyor’’ açıklamasını yaptı.
Piyasada nakit para yok denecek kadar az
Akcan, dünyanın gelişmesini bağlı olarak peyzaj mimarlığına verilen önemin arttığına dikkat çekerken, ‘’Dünyanın birçok ülkesine yapılan fuarlar, yeşil alanlara duyulan özlemin, pandemi ile birlikte insanların doğaya olan ilgisinin artması gibi nedenler sektörün gelişmesine büyük katkı sağladı. Buna karşın ekonomik sıkıntılar işlerimizi etkiledi. Şu anda piyasada nakit para yok denecek kadar az. Bu konuda kan ağlıyoruz desek abartmış olmayız’’ şeklinde konuştu.
Nakit parada yaşanan sıkıntının nedeni ekonomik istikrarsızlık
Nakit parada yaşanan sıkıntının temel nedeninin ekonomik istikrarsızlık olduğunu vurgulayan Akcan, çarkların zor döndüğünü ifade etti. ‘’Meslektaşlarımız ayakta kalmak için kısabildiği her yerden kısmaya çalışıyor. Giderleri daha nasıl düşürebilirim diye kafa yoruyor. Bu zorlu günlerin bir an önce son bulmasını ve işlerimizin yeniden hareketlenmesini bekliyoruz’’ dedi.
İstihdam sorunu büyüyor
Peyzaj mimarlığı bölümünden her yıl binlerce kişinin mezun olduğunu hatırlatan Akcan, ‘’2006 yılında Türkiye’de 8 veya 10 üniversitede peyzaj mimarlığı bölümü vardı ve her bir sınıfın mevcudu 40 kişiydi. Yılda 400 kişi mezun oluyordu. Şu anda birçok ilde bölüm açıldı ve yılda binlerce kişi mezun oluyor. Mezun olanlar iş bulmakta zorlanıyor veya bulamıyor. Peyzaj mimarlığı son yılların en gözde meslekleri arasında lakin istihdam sorunu sürüyor’’ tespitini yaptı.