ANASAYFA arrow right Güncel

Rekolte tespiti için araziye çıkılması lazım

Rekolte tespiti için araziye çıkılması lazım
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan, Antepfıstığı veriminde soğuk hava ve don olayının da çok önemli olduğuna dikkat çekti

Antepfıstığı’nda önceden iki-üç yılda bir var senesi olurken, artık sulama ve diğer faktörlerle neredeyse her yıl verim almanın mümkün hale geldiğini dile getiren Dr. Nevzat Aslan, “Ağacın yeterli derecede soğuması, sulama, bakım verimi etkiliyor. Mesela son zamanlarda Birecik ve Urfa’daki ağaçlarda gelecek yılın verimini gösteren yeni sürgünlerde karagöz olmadığı belirtiliyor. Bu yıl her ne kadar 100 bin tona yakın rekolte olacağı yolunda bir takım tahminler olsa da, araziye çıkılıp, gerekli çalışmalar yapılmadan bir rakam vermek doğru olmaz” dedi.
Aşılamanın zamanında
yapılması verimi artırır
Antepfıstığı Araştırma İstasyonu olarak, üreticiyi bilinçlendirmek amacıyla zaman zaman eğitim çalışmaları yaptıklarını dile getiren Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan, üreticinin aşılama konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını, oysa Antepfıstığı’nda aşılamanın çok önemli olduğunu söylerken, “Aşılama zamanında yapılmadığı için ağaçtan verim almak da gecikiyor” dedi.
Yağış yeterliydi, ama don olmadı
Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan, bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde olmasına rağmen, yeterli don olayı olmadığını, oysa Antepfıstığı’nda verimi etkileyen faktörlerden birinin de ağaçlarda yeterli soğuma olmadığını ifade etti.


Resim
Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan, Antepfıstığı’nın yalnızca yüzde 20’sinin borsadan geçtiğini bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *