ANASAYFA arrow right Güncel

Sağlık sisteminin içerisinde bulunduğu durum çalışanları derinden etkiliyor

Sağlık sisteminin içerisinde bulunduğu durum çalışanları derinden etkiliyor
YAYINLAMA: 27 Temmuz 2023 / 20.32
GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2023 / 20.34
Sağlık ve Sosyal Hizmet, Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM) tarafından, Toplu İş Sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1-2 Ağustos tarihlerinde ülke genelinde iş bırakma kararı alındı

19 sendika ve iki aile hekimliği dernekleri federasyonunun katılımıyla kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu, tüm kamu hastaneleri ve ASM’lerde iki günlük iş bırakma eylemine hazırlanıyor. Eylem çerçevesinde poliklinik hizmeti verilmeyecek fakat acil servisler iş bırakma eyleminden muaf olacak.

Sağlık sisteminin içinde bulunduğu zor durumun hekim ve sağlık çalışanlarını uzun süredir derinden etkilediğini kaydeden Aile Hekimleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Gökhan Erdoğan, “Ortak taleplerimiz 5 ana başlık ve 25 madde de sıralanmış olup ciddiyetinin anlaşılması için ülkemizin tamamında tüm hekimler ve sağlık çalışanları olarak 2 günlük iş bırakma kararı alındı” hatırlatmasını yaptı. 

En düşük devlet memuru maaşı yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalı

Sağlık Bakanlığı bünyesinde ilgili tüm meslek örgütleri ve sendikaların da temsil edildiği Şiddetle Mücadele Kurulu’nun kurulması gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ücretleri, en düşük devlet memuru aylığı yoksulluk sınırı üzerine çıkarılarak, emekli aylığına yansıyacak şekilde tek kalem maaş olarak ödenmeli. Tüm çalışanların vergi oranı yüzde 15 olarak sabitlenmeli. Nöbet ücretleri, aylık ücretin saat başına düşen tutarın en az 2 katı olacak şekilde ödenmeli” ifadelerini kullandı. 

Sağlık çalışanı atamaları yeterli düzeyde yapılmalı

Fiili hizmet süresi zammının (yıpranma payı hakkı) yıl başına 90 gün olarak belirlenmesi, tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını kapsayacak ve geçmişe de dönük olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Erdoğan, “Kamuda sözleşmeli istihdama ve hizmet alım sözleşmelerine son verilmeli, kadrolu, güvenceli çalışma biçimi sağlanmalı. Sağlık çalışanlarının iş yükünü artıran personel eksikliği giderilmeli, gerekli personel istihdamı sağlanmalı. Kamudaki farklı istihdam modelleri ortadan kaldırılmalı. OECD verileri ile hasta başına düşen sağlık çalışanı verileri göz önüne alınarak ve ortalamalara dikkat edilerek sağlık çalışanı atamaları yeterli düzeyde yapılmalı” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *