Gaziantep’te kamu hastanelerinde sağlık hizmetlerinin çöktüğünü vurgulayan CHP Gaziantep Sağlık Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Op. Dr. Ramazan Sürücü, “Sağlık verilerimiz utanç verici̇ boyutlarda. Gaziantep sağlıkta kaderine terk edilmiş” dedi.
Kentimizde birçok uzmanlık branşında ciddi açıklar var
Gaziantep’te birçok uzmanlık branşında çok ciddi açıkların bulunduğunu sözlerine ekleyen Sürücü, “Sağlık Bakanlığına ait şehrimizde toplam bin 317 uzman hekim ve uzman diş hekimi olması gerekirken, kadronun 859 olup, toplam 458 açık kadro bulunuyor. Başka bir ifadeyle toplam kadro açığı yüzde 35” şeklinde konuştu.
Birçok yan dal uzmanımız yok
Sürücü, “Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Genel Cerrahi gibi birçok branşta açık oranı yüzde 50’nin üzerinde. Ağırlıklı olarak Çocuk Hastalıkları yan dal uzmanlığı ve ağız ve diş sağlığı yan dal uzmanlıkları olmak üzere birçok yan dal uzmanımız yok. Merkez ilçelerimiz Şehitkamil ve Şahinbey dışında sadece Nizip ve çok sınırlı sayıda İslahiye’de ameliyat yapılabiliyor. İlimizde ASM başına, acil istasyon ve ambulans başına düşen nüfus genel olarak Türkiye ortalamalarının üzerinde” tespitini yaptı.
Gaziantep 10 bin kişiye düşen hasta yatağı sayısında 58’inci sırada
Kentimizin 10 bin kişiye düşen hasta yatağı sayısında 58’inci, 10 bin kişiye düşen yoğun bakım yatağı sayısında 24’üncü sırada yer aldığını belirten Sürücü, “Toplam hekim sayısında ülke ortalamamız 217 olup, Gaziantep toplam 130 hekim ile 76’ncı sırada yer alıyor. Ülkemizde uzman hekim ortalaması 110 iken ilimiz toplam uzman hekim sayısı ise 67 ve bu rakam 59. sırada yer alıyoruz. Pratisyen hekim ortalaması ülkemizde 63 olup, şehrimiz toplam 45 pratisyen hekim ile 81. sırada yer alıyor. Türkiye’de diş hekimi sayısı ortalamamız 47 olup, Gaziantep toplam 26 diş hekimi ile 69. sırada yer kendine yer bulabildi. Ayrıca incelendiğinde kentimiz 207 hemşire sayısı ile 72’nci, 45 ebe ile 79’uncu sırada bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız mutsuz ve perişan durumda
Sürücü, “Türkiye’deki ortalamalardan yüksek olup, kabaca 2 katı düzeyinde. Örneğin İlimizde toplam hastane yatağı ve erişkin yoğun bakım yataklarının, yaklaşık yarısı özel hastanelerde, yeni doğan yoğun bakım yataklarının ise yüzde 73’ü özel hastanelerde. Yine ilimizde özellikle uzman hekimlerin yaklaşık yarısı özel hastanelerde. Özetle kamu hastaneleri her anlamda yetersiz ve ekonomik kriz nedeniyle hastalarımız eskisi gibi özel hastanelerden hizmet alamaz hale geldi. Bu da kamu hastanelerinde yığılmalara yol açmakta, ayları bulan randevu süreleriyle, tedavilerde gecikmeye ve hastaların durumunun daha da kötüleşmesine yol açıyor. Zaten randevu alınsa bile 5 dakikada bir muayene süreleriyle, teşhis ve tedavi neredeyse mümkün olamamaktadır. Hem hastalarımız hem de hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız mutsuz ve perişan durumda” açıklamasında bulundu.