ANASAYFA arrow right Güncel

Sağlıkta şiddete karşı "özel hat" önlemi

Sağlıkta şiddete karşı "özel hat" önlemi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.29
Bakan Akdağ, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçmek amacıyla özel bir hat oluşturulacağını belirtti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğündeki makamında Türkiye Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Eriş Bilaloğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından Akdağ, gazetecilerin görüşmeye ilişkin sorularını yanıtladı.
Toplumda şiddet, her ne sebeple gelirse gelsin, buna kararlı bir şekilde karşı durmaya devam edeceklerini belirten Akdağ, koruyucu tedbirler açısından hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında almakta oldukları tedbirleri arttıracaklarını belirtti. 


Güvenlik sistemi artırılacak
Akdağ, kamera sistemleri, diğer güvenlikle ilgili sistemler, güvenlikçilerin daha iyi eğitilmesi, güvenlik sertifikası olan kişinin özel olarak hastaneler ya da sağlıkla ilgili olaylar hususunda eğitilmesi gibi hususların bunların arasında olduğunu söyledi. Akdağ, ayrıca hastaneye giriş ve çıkışların vatandaşı rahatsız etmeyecek biçimde güvenlik tedbirlerinin alınacağı biçimde geliştirilmesi konusunun da şu anda masada ajandalarının üzerinde olduğunu ifade etti.
Sağlık çalışanlarına
dönük özel hat oluşturulacak 

Geçen yıl yaptıkları düzenlemeyle sağlık çalışanlarının hakkını doğrudan Sağlık Bakanlığı olarak hukukçular yoluyla kendilerinin arayacaklarını anımsatan Akdağ, ''Bütün sağlık çalışanlarına da sesleniyorum. Yakında özel bir hat oluşturacağız. Bir sağlık çalışanı, kendisiyle alakalı bu anlamda psikolojik ya da maddi şiddet, fiili şiddetle ilgili bir hususla karşılaştığında doğrudan bu hatta müracaat edebilecek ve biz çok seri bir biçimde onun hukukunu bizzat bakanlık hukukçuları vasıtasıyla arayacağız. Yani bu hususta, çalışanımızı doktorumuzu asla yalnız bırakmayacağız. Onlar kendilerini böyle problemlerle karşılaştıklarında çaresiz hissetmesinler. Bizzat ben Sağlık Bakanı olarak onların yanındayım'' şeklinde konuştu.
Eylem nedeniyle hizmet aksamadı 

Sağlık çalışanlarının bugünkü eylemine ilişkin bir soru üzerine Akdağ, ''Aynı acıyı elbette ben de onlarla birlikte hissettim, dolayısıyla topluma bu konudaki hissiyatımızı ifade etmek durumundayız. Benim düşündüğüm gibi de oldu, doktorlar ve sağlık çalışanları vatandaşımızın işini, vatandaşımızın hizmet ihtiyacını aksatmazlar daha önce de bu oldu demiştim, bugün de bu saate kadar bana hizmet aksaması ile ilgili ciddi bir problem gelmedi'' diye konuştu.
En az 20 kez sözlü
şiddetle karşılaşmışımdır 

Bir gazetecinin ''Uzun yıllar hekimlik yaptınız, hiç sizin başınıza geldi mi sözlü ya da fiziksel şiddete siz uğradınız mı? ''şeklindeki sorusu üzerine Bakan Akdağ, şu yanıtı verdi: 
''Elbette geldi çünkü bizim çalıştığımız şartlar şimdiki şartlara göre çok daha zordu. Ben Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzun müddet çalıştım, asistanlığım uzmanlığım orada geçti. Ayrıca Numune Hastanesine de öğrenciliğimizde Erzurum'da gittiğimiz olurdu. Ben doğrudan fiili bir şiddetle yani bir darbeyle benzeri bir şeyle karşılaşmadım ama sözlü şiddeti hiç karşılaşmamışsam en aşağıya 20 kere karşılaşmışımdır."
Bakan önerilere sıcak baktı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu da görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ''Türk Ceza Kanunu'na sağlık alanında hekimlere yönelik şiddeti artıran ortamları da gözeten, bunun nedenlerini ortadan kaldırabilecek bir yasa maddesinin hızla düzenlenerek gündeme alınması gerektiğini ilettik. Her iki başlıkta da Sayın Bakan bunların olabileceği şeklinde görüşlerini ifade etti'' dedi.AA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *