Şap hastalığı nedeniyle Antep’te dahil olmak üzere 81 ildeki hayvan pazarları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı üzerine kapatıldı
Gaziantep Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, ‘’Şap hastalığı, bulaşıcılığı son derece yüksek olan ve başta büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar olmak üzere birçok hayvan türünü etkileyen viral bir hastalık olarak hayvancılık sektörünü ciddi şekilde tehdit ediyor. Hayvansal üretim kapasitesinde kayıplara yol açan bu hastalık, aynı zamanda gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından da risk oluşturuyor’’ dedi.
Düzenli ve eksiksiz bir aşılama programının hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor
Hastalığın yayılmasını önlemenin en etkili yolun, koruyucu hekimlik uygulamalarının yaygınlaştırılması olduğunu dile getiren Peri, ‘’Öncelikli olarak düzenli ve eksiksiz bir aşılama programının hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Şap hastalığına karşı yürütülecek aşılamalar, hayvan popülasyonunun tamamını kapsamalı ve belirlenen takvim doğrultusunda uygulanmalı. Aksi takdirde, aşılama eksiklikleri hastalığın hızla yayılmasına neden olarak telafisi güç kayıplara yol açabilir’’ uyarısında bulundu.
Üretici gelirlerini ve ülke ekonomisini doğrudan etkiliyor
Şap hastalığının insan sağlığı üzerinde bir tehdit oluşturmadığının altını çizen Başkan Peri, ‘’Hayvanlarda ise yüksek ateş, iştahsızlık, ağız ve ayaklarda yaralar gibi semptomlara neden olarak hem et hem de süt veriminde ciddi düşüşlere yol açıyor. Özellikle süt üretiminde yüzde 30 ila yüzde 70’e varan kayıplar gözlemleniyor. Bu kayıplar, üretim maliyetlerini artırmakta, tedavi süreçlerini uzatmakta ve sektördeki sürdürülebilirliği tehdit ediyor. Dolayısıyla hastalığın etkileri yalnızca hayvan sağlığıyla sınırlı kalmamakta, aynı zamanda üretici gelirlerini ve ülke ekonomisini de doğrudan etkiliyor’’ açıklamasını yaptı.
Destek mekanizmalarının devreye sokulması gerekiyor
Peri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sürdürülen aşılama çalışmalarının ve saha denetimlerinin oldukça değerli olduğunu sözlerine eklerken, ‘’Çalışmaların ülke genelinde aynı etkililikle uygulanabilmesi için veteriner hekim istihdamının artırılması, saha ekiplerinin güçlendirilmesi ve bölgesel farklılıkların dikkate alındığı destek mekanizmalarının devreye sokulması gerekiyor’’ değerlendirmesinde bulundu.
Hayvanın sağlık geçmişinin kayıt altına alınması ve anlık takibinin yapılması önemli
Veteriner hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Peri, ‘’Aşılama hizmetlerinin daha hızlı ve yaygın sunulabilmesi için uygulayıcı ekiplerin teknik kapasitesi artırılmalı, veteriner hekimlerin çalışma koşulları iyileştirilmeli. Ayrıca, dijital hayvan takip sistemlerinin güçlendirilerek her hayvanın sağlık geçmişinin kayıt altına alınması ve anlık takibinin yapılması, mücadeleye önemli katkı sunacak’’ şeklinde konuştu.