Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliğinde Savunma Sanayii Başkanlığı, (SSB) savunma sanayisine üretim yapan ana yüklenici firmalar (ROKETSAN, STM, HAVELSAN, ASELSAN, TUSAŞ, MKE) ve üye firmalar ‘Gaziantep Savunma Sanayii Tedarikçi Buluşması’ programı kapsamında bir araya geldi. Dün başlayan program bugün sona erecek.
Savunma sanayi firmalarının tümünün birer marka olduğunu dile getiren Savunma Sanayii Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Murat Çizgel, ‘’Gördük ki savunma sanayinde ne kadar yerli iseniz o kadar bağımsızsınız. Çünkü kritik ürünler olduğu başka ülkelere bağımlı olmamanız gerekiyor’’ diye konuştu.
Üretmeye başladıkça başka bir konsept ortaya çıktı
‘’Savunma sanayi firmalarımızın 25 yıl önce iş alabilmeleri için heyecanla çalışıyorduk’ ifadelerini kullanan Çizgel, ‘’O heyecan 2004 yılından sonra başka bir heyecana dönüştü. Savunma sanayi ürünlerini yurt içinde üretebilme heyecanıyla sektörde bir çalışma ve azim başladı. Üretmeye başladıkça başka bir konsept ortaya çıktı. Yani yaptığımız ürün ne kadar yerli? Bu sırada gördük ki savunma sanayinde ne kadar yerli iseniz o kadar bağımsızsınız. Çünkü kritik ürünler olduğu başka ülkelere bağımlı olmamanız gerekiyor’’ dedi.
Türkiye savunma sanayisi bir dünya markası haline geldi
Türkiye savunma sanayisinin bir dünya markası haline geldiğini belirten Çizgel, ‘’Bu marka kendi kendine yetebilen, dost ve müttefik ülkelere ihracat yapabilen güçlü bir savunma sanayiidir. Madem 25-30 yılda böyle bir yetenek oluştu. Artık yeni vizyonumuz savunma sanayisi küresel bir güç haline getirerek büyümesini sağlamak. Yani 10 yaptığımızı 100, 100 yaptığımızı 1000 yapmaktan bahsediyoruz. Böyle bir büyüme hem ülkemize hem de dost ve müttefik ülkelere çözüm üretebilecek bir savunma sanayi anlamına geliyor’’ açıklamasını yaptı.
Dünyada böyle küresel bir güç olma yolunda ilerliyoruz
‘Büyümeyi etkin bir şekilde yapabilmenin tek yolu tedarik zincirini genişletmekten geçiyor’ diyen Çizgel, ‘’Tedarik zincirinizi genişletmedikçe kendi tesislerinize ilave tesisler yaparak bu büyümeyi gerçekleştirmek gerçekçi değil. Dünyada böyle küresel bir güç olma yolunda ilerliyoruz. O zaman büyük bir tedarik zinciri ile çalışmamız lazım. Gaziantep gibi sanayisi ile güçlü ilimizde yer alan sanayicilerimizi savunma sanayimize entegre edelim. Gücümüze güç katalım ve tedarik zincirini daha da büyütelim diyerek heyecan içerisinde çalışıyoruz’’ şeklinde konuştu.
Firmalarımızın üretim kabiliyetlerinin tanımlanmasına imkan sunuyoruz
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, ‘’Firmalarımızı, Askeri Fabrikalar (AFGM) Genel Müdürlüğü’ne onaylı tedarikçi yapıyoruz. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın yetenek envanteri (yeten) programına kayıt yaptırarak firmalarımızın üretim kabiliyetlerinin tanımlanmasına imkan sunuyoruz. Firmalarımızın, endüstriyel yetkinlik değerlendirme ve destekleme programı (EYDEP) kapsamında değerlendirilmesi sağlanarak, savunma sanayii başkanlığı ve ana yüklenici firmalar tarafından kabiliyetleri ve bilinirliğini sağlıyoruz’’ dedi.
Üretim, ihracat, ürün çeşitliliği ve istihdam gücümüzle biz buna hazırız
‘Firmalarımızın savunma sanayi fuarlarına katılımlarını teşvik ediyor, destek sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunuyor, bu alanda firma ve ürün sayımızı artırmaya çalışıyoruz’ diyen Ünverdi, ‘’Firmalarımızın savunma sanayisine tedarikçi olması ve sanayimizin teknolojik dönüşümüne katkı vermesi adına, Türk savunma sanayi şirketlerinin güzide kurumlarını şehrimizde ağırlamaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Konjonktürel gelişmelere bakıldığında Gaziantep, sanayi kültürü, altyapısı, sanayi üretimindeki hacimsel büyüklüğü ile savunma sanayi alanında stratejik yatırımların yapılabileceği en uygun şehirlerden birisi. Üretim, ihracat, ürün çeşitliliği ve istihdam gücümüzle biz buna hazırız’’ mesajı verdi.