ANASAYFA arrow right Güncel

SBS ve LGS sistemi değişiyor

SBS ve LGS sistemi değişiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
Eğitimciler artık ‘yaz-boz’ tahtasına dönen sistemin kalıcı olmasını istiyor

Seviye Belirleme Sınavı ve ortaokuldan liseye geçiş sistemi yine değişiyor.Seviye Belirleme Sınavı ve ortaokuldan liseye geçiş sistemi yine değişiyor. 1997’de uygulanmaya başlanan Liselere Geçiş Sınavı’ndan (LGS) SBS’ye kadar olan süreçte ideal bir sınav sistemi arandı.
Son 10-12 yıl içinde neredeyse 5 ayrı yöntem ve onlarca değerlendirme kriteri denendi. Eğitimciler artık ‘yaz-boz’ tahtasına dönen sistemin, kalıcı, motivasyona dönük ve adil bir sınav sistemine dönüştürülmesi uyarısı yapıyor, yeni yöntemin katılımcı bir şekilde belirlenmesi çağrısında bulunuyor.
LGS, 2005’te değiştirilerek Ortaöğretim Kurumları Sınavı’na (OKS) dönüştürüldü. Sonra Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS’de bazı değişikliklere gitti ve ilköğretim başarı puanı (İBP) ilk kez uygulandı. 2008’de ise OKS son kez yapıldı, o dönem 6. ve 7. sınıfta okuyanlar yıl sonunda SBS’ye girdi. 2009’da ise içerisinde üç ayrı sınav yöntemini barındıran Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ne (OGES) geçildi. 2010’da düz liseler Anadolu liselerine dönüştürüldü.Sonra her yıl yapılan SBS’den vazgeçildi.Bu da iki yıl uygulandı.
Son olarak SBS’nin de bu yıl son kez yapıldığı açıklandı ancak yerine nasıl bir yöntem getirileceği hâlâ belirsiz.Öğrenci, veli ve eğitimciler nasıl bir sistem oluşturulacağını merak ediyor.Çok sık yaşanan bu değişikliklerin öğrencileri mağdur ettiğini belirten eğitimciler, liseye geçiş sisteminin dünü ve bugününü değerlendirdi.1983-1985 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapan Vehbi Dinçerler, üzerinde çalışılan yeni sistemin öğrencilerin tüm yeteneklerini ölçmesi gerektiğine değiniyor. Yapılan değişikliklerin hem eğitimci hem de veli ve öğrencilerde kafa karışıklığına yol açtığını belirten Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan da, sorunun çözümü için detaylı bir çalışma yapılması gerektiğini ifade ediyor.
Liseye geçiş için sınav hazırlığı yapan 7.sınıf öğrencisi Mustafa Polat, SBS devam edecek gibi çalıştığını ancak yapılan açıklamanın kafasını karıştırdığını söylüyor. Sınavın olup olmayacağı konusunda belirsizlik yaşanmasının beklentisini düşürdüğünü ifade eden Polat, “Bana göre en iyi yöntem 8 sınıf sonunda bir kez yapılan sınav. İyi bir lisede eğitim görmek istiyorum.Ancak sistemin sil baştan değişmesinden korkuyorum.Endişelerim artınca çalışmayı bıraktım.” sözleriyle yaşadığı mağduriyeti anlatıyor.Sadece öğrenciler değil velileri de sıkıntı yaşıyor.Sürekli değişen sistemden şikâyetçiler. “Ben hiçbir ülkede eğitim sistemiyle bu kadar oynandığını düşünmüyorum.” diyen iki çocuk annesi bir veli şunları söylüyor: “İlk çocuğum OKS sistemine göre bir liseye yerleşti. Onu dershaneye gönderdiğimiz ve bu sınav sistemine alışkın olduğumuz için diğer çocuğumu da dershaneye yazdırdım.Şimdi de hazırlıkların sonuna gelmişken SBS kalkıyor, yerine Kazakistan modeli geliyor deniyor. Okul ders notu ve sosyal aktivite puanına göre sadece bir Anadolu lisesine başvurulabileceğini öğreniyoruz. Neden sürekli uygulanabilen bir eğitim sistemi kuramıyoruz?”
Bakanlık önümüzdeki yıl ‘sınavla öğrenci alan okullara’ tek bir sınavla öğrenci almayacağını açıkladı. Yerleştirmede bunun yerine öğrenci talebinin yanında 5-6-7 ve 8.sınıflardaki ders ve ders dışı başarıları kullanmayı planlıyor. Yeni dönem için adrese dayalı yerleştirme sistemi üzerinde çalışıyor.Yaşanan tutarsızlığı okulların kalitesine bağlayan Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, okul eğitiminin kalitesini artıracak bir yöntem geliştirilmesi gerektiğine inanıyor.Eğitimin deneme tahtası olmadığını hatırlatan Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan da farklı tutumların öğrencinin motivasyonunu olumsuz etkilediğini söylüyor.




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *