ANASAYFA arrow right Güncel

Şehirlerimizin mimari bir karakteri yok

Şehirlerimizin mimari bir karakteri yok
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.43
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.43
Dünya Mimarlık Günü kapsamında Gaziantep’e gelen CM Mimarlık kurucusu Cem Sorguç, Gaziantep’te ve Türkiye’de kent dokularının yavaş yavaş bozulduğunu söyledi.
Dünya Mimarlık Günü kapsamında Gaziantep’e gelen CM Mimarlık kurucusu Cem Sorguç, Gaziantep’te ve Türkiye’de kent dokularının yavaş yavaş bozulduğunu söyledi. Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken de, “Şehirlerimizin mimari bir karakteri yok. Son yıllarda AVM’ler gökdelenler, siteler koca bir kütle geliyor. Şehir planları yapılıyor ama sık sık değişiyor” dedi.

Mimari belleğimizi yitirirsek Kentin belleğini yitirmiş oluruz
Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen sergi ve konferansa CM Mimarlık kurucusu Cem Sorguç, çok sayıda davetli ve Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri katıldı. Kent dokularının bozulduğunu dile getiren Sorguç, “Kent kimliği sadece yapılar ile ilgili bir şey değildir. Yapılar belki yaşayanlarla beraber hareket ediyor. Ama mimari anlamda bu belleğimizi yitirmiş olursak, aslında bu da tüm kentin belleğini yitirdiği anlamına gelir” ifadelerini kullandı. Artık yeni kuşağın bir önceki kuşağa ait olan yapıları bilmediğini söyleyen Sorguç “Bir kuşak için 3 dönem vardır. İnsanlar çocukken ayrı bir yapı içerisine, ergenken başka bir yapı içerisine ve olgunlaşınca başka bir yapı içerisine giriyor. Tabi bu iyi bir şey değil. Müzik gibi edebiyat gibi yerine ait yerleri terk etmek gibi. Bunların muhafaza edilmesi gerekir. bu konuda en büyük görev gençlerimize düşüyor. Belki mimarlıkla dünyayı değiştiremeyiz, ama insani hassasiyet ile belki değiştirilebiliriz” belirtti.

Daha iyi bir dünya için
Konferansta açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken “ Birçok farklı bilim ve sanat dalında etkilikler ile zenginleştirmeye çalıştığımız bu etkinlikler dizisinde iktisattan, çocuk çalışmalarına, mozaikten şehre uzanan birçok alana değinirken mesleğimizin başarılı isimlerine yer vermememiz söz konusu olamazdı. Uluslararası Mimarlar Birliği UIA tarafından bu yılın Dünya Mimarlık Teması “Daha İyi Bir Dünya İçin” olarak belirlenmiştir. Sorun şu ki biz iyi bir dünyanın tam olarak ne anlama geldiğini tanımlayabilmiş miyiz? İnsanoğlu belki de tarihinin en güvensiz olduğu dönemde; savaşlar, afetler, ekonomik şartlar, çevre felaketleri altında en savunmasız olduğu bir dönemde bulunuyor. Biz mimarlar fark yaratabilir miyiz, bir şeyleri değiştirebilir miyiz? Bu soruya Şilili mimar Alejandro Aravena bu yıl Venedik Mimarlık Birliği’nin temasını belirlerken bir gergedanın ancak bir sivrisinekler ordusu devirebilir. Mimarlar sıklıkla bir değişim yaratmak için çok güçsüz ve yalnız olduklarını düşünür. Ancak mimarların bir arada yapabileceklerinin etkisi bir canavarı devirebilecek kadar güçlüdür” dedi.

Öğrencilere yönelik yapılan konferansta Cem Sorguç mesleki başarılarını ve tecrübelerini anlattı. Yapılan etkinliği değerlendiren Sorguç “ Buraya gelmiş olmaktan dolayı bende çok mutluyum. Hem öğrenciler için hem de bu işe yani başlayanlar için güzel olacağını düşünüyorum” dedi. Şehitkâmil Kültür Ve Kongre Merkezi’nde yapılan etkinlikte Cem Sorguç’un başarılı proje ve çalışmalarından oluşan bir sergi de düzenlendi. Davetliler sergiye büyük ilgi gösterdi.
Konferans bitiminde meslekte 25. ve 40. yıllarını dolduran mimarlara plaketleri verildi. Adem Kesenek



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *