ANASAYFA arrow right Güncel

Sektörde 30-40 yıldan beri faaliyet gösteren firmalar batmış durumda

Sektörde 30-40 yıldan beri faaliyet gösteren firmalar batmış durumda
YAYINLAMA: 09 Haziran 2024 / 17.23
GÜNCELLEME: 09 Haziran 2024 / 17.23

Yüksek enflasyon, elektrik, işçilik, SGK, kira ve hammaddede artan maliyetler ve yeni pazar bulunamayışı Antep’te tekstil sektörüne kepenk kapattırıyor. Kentte faaliyet gösteren tekstil atölyelerin yüzde 70’i üretimden vazgeçti ya da kepenk indirdi, yüzde 30’u ise yüzde 50 kapasite ile çalışıyor

Türkiye’nin yanı sıra Gaziantep’in en önemli ve lokomotif sektörleri arasında yer alan tekstil, zor günler geçirmeye devam ediyor. Nakit paranın azalması, yeni pazarların olmayışı, enflasyonun önlenemez yükselişi, elektrik, işçilik, SGK, kira ve ham madde gibi girdilerin artması sonrasında maliyetlerin altından kalkamayan tekstilciler çareyi üretimden vazgeçmekte buldu.

Para kazanamayanlar yavaş yavaş sektörden çıkmaya başladı

Ayhan İplik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kurgan, ‘’Esnaf can çekişiyor. Ünaldı’daki Tekstil kentte önceki yıllarda iş yerleri bulabilmek mümkün değildi, ancak şimdi hem kiralık hem de satılık iş yerlerinin sayısı arttı. Çünkü para kazanamayanlar yavaş yavaş sektörden çıkmaya başladı. Sektörde 30-40 yıldan beri faaliyet gösteren firmalar batmış durumda’’ dedi.

Esnafın yüzde 70’i ya kepenk kapattı ya da üretim yapmıyor

Her yılın bir önceki yıldan daha kötü geçtiğini ifade eden Kurgan, 2023 ve 2024 yılının sektörün can çekiştiği yıllar olduğunun altını çizdi. ‘’Bin 700 işvereni bulunan bir sektörün bu aylarda yüzde 100 kapasite ile çalışması gerekirken, yüzde 30’u yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Esnafın yüzde 70’i ise ya kepenk kapattı ya da üretim yapmıyor’’ tespitini yaptı.

Sektöre destek veren de yok, sorunlarımızı çözen de

Kurgan, ‘’Yeni Pazar bulamadığımız gibi elimizdeki mevcut pazarlarımızı da maalesef Çin’e kaptırdık, Türki Cumhuriyetlerde tekstil ile ilgili çalışmalar başladı. Bunların tümü sektörümüzü olumsuz etkiledi. Tekstilin bu ülkenin bel kemiği olduğunu biliyoruz. Bu sektörden milyonlarca kişi evine ekmek götürüyor. Böylesine büyük sektöre destek veren de yok, sorunlarımızı çözende’’ serzenişinde bulundu.

En büyük sorunlarımızdan biri sanayileşememek

Tekstile yeteri kadar destek verilmediğini sözlerine ekleyen Kurgan, ‘’Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeler üretime tekstil ile başlamış ama daha sonra sanayileşmişler, bizde bu imkanlar olmadığı gibi destek de yok. En büyük sorunlarımızdan birisi sanayileşememek. Esnafımız kredilerden yeteri kadar yararlanamıyor’’ şeklinde konuştu.

Fuardan hiçbir beklentimiz olmadığı gibi esnafa fuar desteği de yok

27-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek 4. Triko, Triko İpliği Konfeksiyon ve Teknolojileri Fuarına değinen Ayhan İplik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kurgan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Fuardan hiçbir beklentimiz olmadığı gibi esnafa fuar desteği de yok. Esnaf kendi çabasıyla ‘Acaba bir şey olur mu’ ümidi taşıyor. Şu ana kadar tüm stantların dolması lazımdı ama sadece 35 stant satılmış durumda. Kimse katılmak istemiyor. Dolayısıyla böyle fuarlara bakanlık, Gaziantep Sanayi Odası veya Gaziantep Ticaret Odası’nın esnafa destek vermesi gerekiyor.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *