ANASAYFA arrow right Güncel

Sektörde son 11 yıldan beri sadece Suriyeliler çalışıyor

YAYINLAMA: 04 Kasım 2022 / 21.16
GÜNCELLEME: 04 Kasım 2022 / 21.16
Gaziantep’in lokomotif sektörleri arasında yer alan tekstil can çekişmeye devam ediyor. Artan maliyetlerin yanı sıra kalifiyeli eleman sorunu sektörü neredeyse durdurma noktasına getirdi

Tekstil sektöründe en büyük sorunun kalifiyeli eleman olduğunu dile getiren İGZ Model Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Ünek, “Sektörümüzde son 11 yıldan beri sadece Suriyeliler çalışıyor, bizim vatandaşımız çalışmıyor. O nedenle büyük sıkıntı yaşıyoruz ve bu sıkıntı ilerleyen zamanlarda daha fazla hissedilecek” uyarısında bulundu.

Son 11 yılda Suriyeliler dışında yetiştirdiğimiz bir eleman yok

Suriyelilerin tekstilden ayrılmaya başladığını kaydeden Ünek, eleman yetişmemesinden dert yandı. “Tekstil son 5 yılını yaşıyor. 5 yıldan sonra Türkiye’de hiç kimse bu işi yapamayacak. Bu para ile alakalı değil, yetişmiş eleman ile alakalı. Son 11 yılda Suriyeliler dışında yetiştirdiğimiz bir eleman dahi yok. Eğer bu şekilde sürerse tekstilin adını unuturuz, Suriye’ye fason iş vermek zorunda kalacağız. Ancak bunun tam tersi bir durum olursa Avrupa’da söz sahibi oluruz. Herkesin elini taşına altına koyması, ilgili kurum ve kuruluşlar bu sorunu bir an önce çözüm bulmalılar” dedi.

İşletmeler, önünü göremiyor

‘Eleman olmayınca üretim olmuyor ya da aksamalar yaşanıyor’ ifadelerine yer veren Ünek, doların artmasının rekabet gücünü azalttığının altını çizdi. “Dövizin artması maliyetleri yükseliyor. Ayrıca kira, enerji, doğalgaz ve işçilik giderleri de var. Şu anda maliyeti hesaplamak çok zor. Çünkü fiyatlar günlük değişiyor. Geçmiş yıllarda esnafımız 6 aylık malzeme stokunu yapabiliyordu, ama şimdi fiyat yüksekliği nedeniyle kimse ham madde alamıyor, günübirlik çalışıyorlar. İşletmeler yarını göremediklerinden riske girmek istemiyorlar” şeklinde konuşma yaptı.

Sektör yüzde 50 kapasite ile çalışıyor

Başkan Ünek, sektörün yüzde 50 kapasite ile çalıştığını vurgularken, “Yaklaşık 30 yıl önce İtalya, Fransa ve İngiltere dünyanın tekstilin önde gelen ülkeleriydi. Lakin bu ülkelerde eleman yetişmeyince bizim şimdi ki durumumuza düştüler ve tüm üretimi durdurdular. Şu anda Ortadoğu ve Asya’da bulunan ülkelere fason üretim yaptırıyorlar. İngiltere ve Almanya’da bir pantolonun paçasını diktirmeye 20 Euro veriliyor. Eleman yetiştiremezsek biz de bu ülkelerin düştüğü duruma düşeceğiz” diye belirtti.

Gaziantep tekstilde hak etmediği bir konumda

Gaziantep’in tekstilde hak etmediği bir konumda bulunduğunu sözlerine ekleyen İGZ Model Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Ünek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Tekstilde Bursa, İstanbul, Adana ve Mersin’i geçmiştik, lakin şimdi gerilemeye başladık. Kentimize kalkınmış gözüyle bakıldığından çevre illerimize verilen teşviklerin hiçbiri verilmiyor. Gaziantep’in de teşvik kapsamına dahil edilmesini istiyoruz. Çünkü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotifi Gaziantep.” Adem Kesenek 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *