ANASAYFA arrow right Güncel

Sektörün yüzde 50’si kepenk kaldıramadı

Sektörün yüzde 50’si kepenk kaldıramadı
YAYINLAMA: 21 Mayıs 2023 / 22.28
GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2023 / 22.29
Ayhan İplik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kurgan, “Esnafımızın yüzde 90’ının çalışması gereken bir dönemde yüzde 50’si kepenklerini dahi kaldırmadı” dedi.

Sektörde nakit para sıkıntısı yaşandığını belirten Kurgan, “Piyasada nakit para olmadığı gibi para da yok. Bankadan 100 bin lira para çekmek isteyen bir esnaf iki gün bekliyor. 2 bin doları bile iki gün sonra çekenler var. Çarkını döndürenler ise öz sermayesi ile ayakta duruyor. Bu böyle gitmez. Bu ekonomi ile çark belli bir noktadan sonra tıkanır” uyarısında bulundu.

Pazar payımızı genişletmemiz gerekiyor

Pazar ağının genişletilmesi gerektiğinin altını kalın harflerle çizen Kurgan, Tekstil Bakanlığı kurulması çağrısında bulundu. “Ham madde fiyatlarında geçen yıllara oranla büyük artışlar olmadı, lakin pazar payımızı genişletmemiz gerekiyor. Rusya bizim en önemli pazarımız. Eğer Rusya bizden ürün almasın çok daha büyük sıkıntılar yaşarız. Çünkü üretilen ürünlerin yüzde 40’ı bu ülke alıyor” dedi.

Tekstil sektörü her yıl eriyor ve küçülüyor

Binlerce insanın tekstil ve triko sektöründen evine ekmek götürdüğünü söyleyen Kurgan, “Tekstil, sadece Gaziantep’in değil, Türkiye’nin bel kemiği. Ancak sektördekilerin yüzde 60’ının işlerinin iyi olması gerekirken, bu rakamları göremiyoruz. Dolayısıyla ülkenin lokomotifi olan tekstilin her yıl eridiğini ve küçüldüğünü söyleyebiliriz. Bunun nedenleri arasında ekonomik sıkıntılar kalifiyeli eleman sorunu ve ham madde fiyatlarının aşırı yükselmesi yer alıyor” şeklinde konuştu.

 “Her sene ocak, şubat ve mart ayları sektörümüzün hareketli günleri iken bu sene aynı hareketliliği yaşayamadık” diyen Kurgan, “Mevcut koşullarda para kazanabilmemiz için ocak-temmuz ayları arasında stok yapmamız lazım. Temmuz ayından kasım ayına kadar da ürettiğimiz ürünleri satmamız gerekiyor. Yoksa esnaf para kazanamaz. Şu anda mayıs ayında olmamıza rağmen esnafımızın yüzde 50’si makinenin şartelini kaldırmış değil. Bu sezondan umduğumuzu bulamadık” ifadelerini kullandı.

Ayhan İplik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kurgan ham madde fiyatlarının sürekli değiştiğini sözlerine ekledi, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Bu ay aldığın ham maddeyi bir sonraki ay aynı fiyata alamıyorsun. Seçimden sonra hangi hükümet gelirse bir yıl içerisinde bir şeyler yapmaz ise esnaf, sanayici ve birçok sektörün işi çok zor. Geçen yıl kentimizde 5 bin lira olan ev kiraları 20 bin liraya yükselmiş. 3-5 yıl önce bir kişi rahat bir şekilde araç veya ev alabiliyordu, ama şu anda bu kalmadı. O nedenle işçisinden memuruna, toptancısından sanayicisine kadar hiç kimse ekonomiden memnun değil.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *