ANASAYFA arrow right Güncel

Serbest piyasada rekabet çok önemli

Serbest piyasada rekabet çok önemli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.06
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.06
Balaban, işletmelerin rekabet gücünü etkileyen iki temel etken olduğunu belirtti.
Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, işletmelerin rekabet gücünü etkileyen iki temel etken olduğunu, bunlardan birincisinin genel verimlilik, ikincisinin ise maliyet üstünlüğü olduğunu bildirdi.
Balaban, yaptığı açıklamada, dünyanın bilgi ve teknolojideki gelişmelere bağlı olarak değişim ve dönüşüm sürecinde olduğunu belirterek, "Serbest piyasa ekonomisinin dışında kalan ekonomik modeller, rekabetçi ve yenilikçi süreçlerden mahrum olmalarından dolayı ya kısmen yada tamamen serbest piyasa ekonomisine dönüşmüşler, yada dönüşmeye devam etmektedirler. Yenilikçi ve rekabetçi kültür ekonomi ve işletmeler üzerinde etkisini o kadar artırmıştır ki, bu kültüre ayak uydurmayan işletmeler varlıklarını devam ettiremeyip yok olmaktadırlar" dedi.
Serbest piyasa ekonomisinin temel prensibinin rekabet ve rekabet gücü olduğuna dikkat çeken Balaban, "Rekabet gücü; müşterilerin işletmenin ürettiği mal yada hizmetleri, işletmenin rakipleri karşısında yine o işletmenin müşteri tercihini yine kendine yönlendirebilme yeteneğidir. İşletmelerin rekabet gücünü etkileyen iki temel etken vardır. Birincisi genel verimlilik, ikincisi maliyet üstünlüğüdür. Genel verimlilik pazarda lider konumundaki işletmeler düzeyine gelebilmek için gereken bilgi, deneyim ve teknolojiye ne ölçüde yaklaşıldığını belirten bir gösterge olarak kabul edilirken, Maliyet üstünlüğü ise, üretilen mal yada hizmetin kalitesinden ödün vermeden, kaliteyi sürekli artırarak üretim yada sunum maliyetlerinin azaltılması kabiliyetidir diyebiliriz" şeklinde konuştu.
Balaban, şunları söyledi:
"İster genel verimlilik ve maliyet üstünlüğünü yakalama çabasındaki işletme, pazardaki diğer işletmelerle yapacağı yarışta, yolunu bu iki faktöre yönelik yaptığı düzenleme ve sistemleştirmeye göre belirleyecektir. Rekabet gücünü ya artıracak ve sürekli piyasada varlığını sağlayacak yada, bu yarıştan çekilmek zorunda kalacaktır. Temel açıdan verimlilik yönünden yapacağı çalışmalarda hem iç hem de dış çevre ilişkilerinde işletme pazara sunduğu ürünün talep edilebilirliğini arttıracaktır. Bir ürünü, daha kaliteli daha ucuz elde eden, zamanında pazarda oluşan, sinyalleri kavrayıp bunu, ürün ve işletme organizasyonuna yansıtabilen etkin ve modern pazarlama teknikleriyle sunum yapan işletmeler, serbest piyasa ekonomisinin de rekabetçi ve yenilikçi yönleriyle varlıklarını sürdürebilirler. Bu süreçte ise yönün belirlenmesi genel verimlilik yaklaşımına bağlı olarak, işletmede verimlilik ve verimliliği geliştirmeye yönelik çalışma ve çabaların arttırılması gerekmektedir."İHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *