ANASAYFA arrow right Güncel

Sigorta ile, maddi kayıplarınıza karşı kendinizi güvence altına alabilirsiniz

Sigorta ile, maddi kayıplarınıza karşı kendinizi güvence altına alabilirsiniz
YAYINLAMA: 25 Şubat 2024 / 17.16
GÜNCELLEME: 25 Şubat 2024 / 17.16

Akademisyen Dr. Avukat Hakan Gencer, tarafından çıkarılan “Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülükleri ve İhlaline Bağlanan Hukuki Sonuçlar” isimli kitap okuyucularla buluştu.

Sigorta sözleşmelerinin karşılıklı güvene dayalı olduğunu söyleyen Gencer, “Konutlarınız için yangın, hırsızlık gibi tehlikelere karşıda kendinizi oluşan maddi kayıplarınıza karşı güvence altına alabilirsiniz. Böylece yaptırdığınız sigortanın konusuna göre ortaya çıkabilecek ani, beklenmedik giderleri bütçenize yük olmadan bertaraf edebilirsiniz” dedi.

Gencer, “Sigorta kavramı ile bilinenin aksine, meydana gelmesi muhtemel zararlı sonuçların engellenmesinden daha ziyade, bu zararlı sonuçların sigorta topluluğuna üye olanlar arasında dağıtılması amaçlanıyor. “Sigorta sizin ve sevdiklerinizin hem canının hem de malında oluşabilecek risklere karşı bir nevi koruma tedbirdir. Örneğin yaptırdığınız sağlık sigortası ile hastalanmanız halinde bütçenizde oluşabilecek beklenmeyen sağlık giderleriniz tamamen veya oldukça asgari bir seviyeye indirgenebilir” ifadelerini kullandı.

Sigorta sözleşmesi yapılırken mutlaka doğru, güven endeksi en yüksek sigorta firmalarının seçilmesinin yanında sigorta ettirenin kendisine kanun tarafından yüklenmiş olan beyan yükümlülüklerini de zamanında ve doğru bir şekilde yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Gencer, “Sigorta ettiren bu beyan yükümlülüklerini, sigorta sözleşmesinin yapılması esnasında, sigorta sözleşmesinin devamı aşamasında ve son olarak da rizikonun meydana gelmesi aşamasında yerine getirmeli. Böylelikle sigorta sözleşmelerinin, riziko sonrası güvence özelliğinden tam olarak faydalanmanız mümkün hale gelebilir” açıklamasını yaptı. 

Sigorta sözleşmeleri karşılıklı güvene dayanır

Sigorta sözleşmelerinin karşılıklı güvene dayandığını kaydeden Gencer, “Sigorta sözleşmesinin taraflarından olan sigortacı ve sigorta ettirenin birbirlerine karşı hak ve borçları var. Nasıl ki sigorta konusunda uzman olan sigortacıya aydınlatma yükümlülüğü getirilmişse, sigortaya konu rizikonun içeriği konusunda da daha fazla bilgiye sahip olan sigorta ettirene de bir takım beyan yükümlülükleri getirilmiştir” şeklinde konuştu.

Kitap, önemli bilgiler içeriyor

Av. Gencer, “Hayatımızın her alanına sirayet etmiş olan sigorta sözleşmelerinden dolayı rizikonun meydana gelmesinden sonra mağdur olmamamız için bazı yapmamız gereken beyanları zamanında sigortacılara bildirmemiz gerekiyor. Yeni çıkan “Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülükleri ve İhlaline Bağlanan Hukuki Sonuçlar” isimli kitabımız, hukukçuların olduğu kadar sade vatandaşlarımızın da haklarını öğrenebilmeleri açısından önemli bilgiler veriyor” vurgusu yaptı.

“En iyi sigorta firması, rizikonun, zararın gerçekleşmesi durumunda doğru miktardaki tazminatı, sigorta bedelini, en hızlı şekilde veren firmadır” diyen Gencer, bu tip firmaların çok az sayıda olduklarının altını çizdi. “Özellikle en sık karşılaşılan sorun oluşan zararın sigorta firmalarınca tam olarak karşılanmamasının yanında sigorta bedeli veya tazminatlarının geç ödenmesi. Buna ilave olarak eğer sigorta ettirenin yükümlü olduğu birtakım beyanlar tam eksik veya hiç yerine getirilmemişse sigorta firmaları ödeme yapmamak için bunu kolayca ileri sürebilmektedirler” dedi.

Akademisyen Dr. Av. Hakan Gencer, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sigorta sözleşmesinin kurulmasından sonraki şartlarda ve özellikle tehlikenin gerçekleşmesi ihtimalinde, sözleşmeyi etkileyebilecek yoğunlukta, bizzat sigorta ettirenin kendisi veya üçüncü bir şahıs tarafından yapılan değişikliklerin sigortacıya bildirilmesi gerekir. Sigorta ettiren bilmesi gereken tüm önemli hususları ve sigortacının kendisine sorduğu soruları tam ve doğru bir şekilde cevaplamak zorunda. Örnek vermek gerekirse alarm ve güvenlik kamerası sistemleri bulunan bir işyerinin hırsızlığa karşı sigorta ettirilmesi durumunda sigorta ettiren burada bulunan alarm sisteminin veya kamera sisteminin daimî olarak sökülmesi ihtimalinde durumu sigortacıya bildirmek zorunda veya rizikonun meydana gelmesi durumunda rizikonun meydana geldiğinin ana hatları ile sigortacıya bildirilmesi gerekir. Çünkü riziko sonucunda sigorta ettirenin, sigorta tazminatına veya bedeline hak kazanabilmesinin ön şartı rizikonun meydana geldiğini sigortacıya bildirmesidir. Bu bildirim ile temerrüde düşen sigortacı, diğer şartlarında mevcudiyeti hâlinde sigorta ettirene, sigorta tazminatını veya bedelini ödemek zorunda kalır. Ayrıca rizikonun meydana gelmesinden sonraki aşamada yapılacak beyanlarla sigortacının hasarı tespit edip, gerektiğinde azaltacak veya artmasına mâni olacak önlemleri hayata geçirmesi de mümkün hale gelebilecek.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *