ANASAYFA arrow right Güncel

Sınır kapılarında, günlük valiz ticaretimizi hızlandırmalıyız

Sınır kapılarında, günlük valiz ticaretimizi hızlandırmalıyız
YAYINLAMA: 04 Haziran 2023 / 18.59
GÜNCELLEME: 04 Haziran 2023 / 18.59
Gaziantep Manifatura ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ali Kömürcü, “Yurt dışından sürekli pamuk ithaledilerek piyasa kontrol edilemez” diye konuştu

Komşu ülkelerle ilişkilerin düzeltilerek sınır kapıların açılması gerektiğini belirten Gaziantep Manifatura ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ali Kömürcü, “Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Romanya ve Bulgaristan sınır kapılarında günlük valiz ticaretlerimizi hızlandırmamız lazım. Çünkü üreten bir ülke olduğumuz için bu ürünlerinde bir şekilde satılması gerekiyor” dedi.

Boşa geçirecek bir dakikamız yok

Seçim öncesinde başlayan durgunluğun seçim sonrasında da sürdüğünü söyleyen Kömürcü, “Şu anda piyasalar bir beklenti içerisinde. Piyasalarda ekonomide atılacak adımları somut olarak görmek istiyor. Çünkü Türkiye ekonomisini kimin yöneteceği, Hazine ve Maliye Bakanı’nın kim olacağı merak ediliyor. Piyasaların canlanması için nakit sıkıntısının çözülmesi, hükümetin kurulması ve kabinenin açıklanarak göreve başlaması gerekiyor. Ülke olarak boşa geçirecek bir dakikamız bile yok” ifadelerini kullandı.

Esnaf iki arada, bir derede kalıyor

İşlerde bir durgunluk yaşandığına dikkat çeken Başkan Kömürcü, ikili kurun sektörleri olumsuz etkilediğine dikkat çekti. “Hükümetin ekonomi politikalarını çok hassas bir şekilde ele alması gerekiyor. İkili kurun ülkemiz açısından çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum, piyasaların da bu durumda olumlu baktığını zannetmiyorum. Ancak döviz ile aldığımız ham maddeleri TL ile satıyoruz. Bu nedenle doların stabil olması lazım. Yani esnaf iki arada bir derede kalıyor” tespitini yaptı.

Yurt dışından sürekli pamuk ithal edilerek piyasa kontrol edilemez

Gaziantep Manifatura ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ali Kömürcü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Doların artmasının ham madde fiyatlarına etkisi çok fazla. Dövizin sürekli değişmesi ister istemez ürünlere yansıyor. Böyle olunca müşteri bir hafta önce aldığı ürünü bir hafta sonra aynı fiyata alamıyor. Tekstilde kullanılan boya ve iplik gibi ham maddelerin ülkemizde üretilmesinin alt yapısının oluşturulması lazım. Pamuk üretimi açısından elimizde Çukurova gibi değerli yerler var. Dolayısıyla ülkemizin pamuk ihtiyacı var ise üreticinin desteklenmesi lazım. Yurt dışından sürekli pamuk ithal edilerek piyasa kontrol edilemez” değerlendirmesini yaptı.

Esnafın nakit paraya ihtiyacı var

Türkiye’de sistemin kontrol edilebilir olması gerektiğini sözlerine ekleyen Kömürcü, piyasada nakit sıkıntısı yaşandığını vurguladı. “Esnaf, esnaf ve kefalet kooperatiflerinde rahat bir şekilde kredi kullanamıyor. Çünkü esnaf ve kefalet kooperatiflerin limitleri sınırlı. Sermayenin arttırılması için bu konuyu seçim döneminde siyasilere dile getirdik. Çünkü esnafın nakit paraya ihtiyacı var. Eğer para olursa aynı zamanda tüm sektörlerde de bir canlanma yaşanacak” açıklamasını yaptı. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *