ANASAYFA arrow right Güncel

Son 30 yılın en kurak dönemlerinden biri

Son 30 yılın en kurak dönemlerinden biri
YAYINLAMA: 11 Şubat 2025 / 18.38
GÜNCELLEME: 11 Şubat 2025 / 18.38

Bütün bir kışı kurak geçiren Antep’te, kuraklık tehlikesinin halen sürdüğüne dikkat çekildi

Son 30 yılın en kurak dönemlerinden birinin yaşandığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Yusuf Yılmaz, ‘’Birkaç günden beri kenti etkisi altına alana yağışlar istediğimiz seviyede değil. Toprak halen suya hasret. Kuraklık tehlikesi devam ediyor. Umudumuz ilerleyen zamanlardaki yağışlarda. Eğer beklediğimiz yağışlar olmazsa hububat tarlada kalacak’’ uyarısında bulundu.

Beklediğimiz yağışlar olmaz ise hububatlar tarlada kalacak

Her senenin bir önceki seneden daha kurak geçtiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, son 30 yılın en kurak dönemlerinden birinin yaşandığını belirtti. ‘’Antep’in içerisinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi şiddetli kuraklık olarak tehdit altında yer alıyor. Küresel iklim değişikliği yağışın düzenini de bozdu. Yağış yağması gereken zamanda yağmıyor, yağmaması gereken zamanda yağıyor. Şimdi yağışın olması gereken bir dönemdeyiz. Ancak metrekareye beklenen yağış düşmedi. Düşmeyince toprak doymuyor, doymayınca ürünler yeteri kadar beslenemiyor. Böyle olunca da istenilen rekolte elde edilemiyor’’ ifadelerini kullandı.

Şubat ayına gelmemize rağmen düşen yağış tatmin edici değil

Çiftçileri zorlu bir yıl beklediğini sözlerine ekleyen Yılmaz, ‘’Üreticilerimiz 2024 yılında hububat rekoltesini bakımından umduğunu bulamadı. Çünkü kuraklık, aşırı yağışlar ve dolu gibi olumsuz iklim olayları, hububat üretiminde düşüşe neden oldu. Aynı durumda bu yıl içinde geçerli. Şubat ayına gelmemize karşın düşen yağışlar tatmin edici değil. Geçmiş yıllarda bu zamanlarda dışarıya çıkılmazdı, ama şimdi değişti. Yaşanan kuraklık, tarımsal ürünlerin verimliliğini etkilediği gibi çiftçilerimizi tarladan uzaklaştırır hale getirdi’’ dedi.

Kuraklık Antep fıstığını da olumsuz etkileyecek

Antep’in yarı kurak bir iklime sahip olduğunu hatırlatan Yılmaz, şehir genelinde 3 milyon 900 bin dekar alanda tarım yapıldığını kaydederken, yüzde 55’i meyvelik tarım ürünleri olduğuna dikkat çekti. ‘’Meyvelik alanların yüzde 70’inde Antep fıstığı üretimi yapılıyor. Hiç şüphesiz Antep fıstığı bölgenin en yüksek gelir sağlayan tarım ürünleri arasında yer alıyor. Yağışların olmaması bu ürünümüzü de olumsuz etkileyecek’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *