Türkiye Yayıncılar Birliği, hali pürmelalimizi açıkladı: 2022 yılının Eylül ayında basılan kitap adedi yedi yılın en düşük Eylül ayı rakamları. Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk'e göre bu durumun nedeni hızla ve dolar bazında artan üretim maliyetleri...
Son zamanlarda her şeyin fiyatı uçtu. Simit gibi, bu ülkenin en harcıalem lokması bile artık lüks mesela, fiyatı olmuş 5 lira. Geçenlerde Karaköy Simit Fırını'ndan fiyatını sormadan aldığım simitse 7 liraydı, mahcubiyetten vazgeçemedim de kasada...
Tam, "Son zamanlarda, dalgınlıkla fiyatını sormadan aldığım ve sırf mahçup olmamak için geri bırakamadığım yiyeceklere verdiğim parayı, 'Mahcubiyetten Kurtulmanın Yolları' başlıklı bir kişisel gelişim kitabına verseydim kârdaydım" diye düşünürken, Yayıncılar Birliği'nden gelen bilgiyle, kitapların esasında, soğan, zeytin, ekmek gibi temel gıda malzemelerini filan sollayıp, 'son zamanlarda en hızlı pahalanan kalem' olduğuna aydım bir anda.
Öyle ki, Yayıncılar Birliği'nin paylaştığı tweet'e göre kitap satışları son 7 yılın en düşük Eylül ayı rakamına ulaşmış.
En müreffeh günümüzde dahi alıp almamayı iki kere düşündüğümüz kitaplar, el yakan fiyatları nedeniyle tıpkı simit gibi, vitrinden izleyeceğimiz bir şeye dönüşmüş.
Yukarı alıntıladığım tweet'i görünce Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kocatürk'ü aradım. Kocatürk, kitap basımındaki düşüşü doğruladı ve geldiğimiz noktayı şöyle özetledi: "Üretim maliyetlerindeki yüzde 300'e varan artış, son üç ayda kitap üretimini yüzde 35-40 oranında düşürdü. Kağıt, boya, kalıp gibi üretim malzemelerinin tümünün fiyatı dolar bazında artıyor ve tamamı peşin ödeniyor. Oysa yayıncılık dünyası vadeli dönen bir piyasa. Yayıncı ürettiği kitabın parasını dört beş ay sonra alabiliyor. Üretim maliyetleri peşin, dağıtım ve satıştan gelen vadeli olunca yayıncı bir kıskacın içine düştü maalesef..."
Kocatürk'e göre yayınevleri kendini koruyabilmek için, satış garantisi olmayan kitapları basmıyor artık. Ancak yalnızca kârlarını değil, okurlarını düşünmeye de devam ediyorlar. Kocatürk'e göre, maliyetler yüzde 300 arttığı halde kitaplara yansıyan zam yüzde 60-70 civarında.