Avukatların intihar etmesinin en büyük nedeninin ekonomi olduğunu ifade eden Av. Elif Yaren Yengil, “Ekonomik sıkıntılar genç avukatların en büyük sorunu. Çünkü genç avukatların ekonomik zorluklarla boğuştuğu böylesine zorlu bir dönemde devletin daha fazla sorumluluk alarak ve sorunlara çözüm odaklı politikalar üretmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Her yıl binlerce avukat mesleğe başlıyor
Plânsız ve programsız her yıl Hukuk Fakültesi açıldığını hatırlayan Yengil, “Hukuk Fakültelerinin sayısının artması avukat sayısının da artması anlamına geliyor. Dolayısıyla her yıl binlerce avukat mesleğe başlıyor. Ancak para kazanamayan genç avukatlar ya ofislerini kapatmak ya da asgari ücretin altında başka bir yerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Avukatlar bu şekilde yaşamayı hiç şekilde hak etmiyor. Ayrıca avukatlar çok yoğun bir şekilde çalıştıklarından sosyal hayatları neredeyse yok denecek kadar az. Bu da belli bir noktadan sonra bunalıma girmelerine neden oluyor” tespitini yaptı.
CMK ve adli yardım ödemeleri yetersiz
Yengil, “Hukuk fakültelerinde görülen zorlu eğitimin ardından mezun olan genç avukatlar daha yolun ilk adımlarında ayrımcılığa ve haksızlığa maruz kalıyorlar. Mesleğe başlayan genç avukatların başvurduğu CMK avukatlığı ve adli yardım müessesinde verilen ücretlerin yetersiz olması ve ödemelerin zamanında yapılmaması maddi zorluklar yaşamalarına ve borçlanmasına neden oluyor. Ayrıca yıllarını mesleğe adamış avukatların bile CMK ve adli yardım almaları bana göre çok yanlış. Çünkü buna kendilerinin değil, mesleğe başlamış genç ve ayakta kalma mücadelesi veren avukatların alması gerekiyor. Bu konuda da bir düzenleme yapılması lazım” şeklinde konuşma yaptı.
Avukatlığın saygınlığı gün geçtikçe azalıyor
Avukatların yargının en önemli ayağı olan savunma makamını temsil ettiğini kaydeden Yengil, “Avukatlık mesleğinin saygınlığı gün geçtikçe azaldığı gibi meslektaşlar arasında da birlik, beraberlik ve dayanışmanın zayıf olduğunu görüyoruz. Bu bizleri ziyadesiyle üzüyor. Dolayısıyla genç meslektaşların ekonomik koşullarını iyileştirecek, mesleğin saygınlığını artıracak adımlar atılmalı ve bu konuda kesinlikle geç kalınmamalı. Bu politikaların torba yasa diye anılan uygulamalarla değil, Türkiye Barolar Birliği’nin, baroların ve genç avukatların iş birliğiyle oluşturulması önem taşıyor” dedi.
Genç avukatların sorunları görmezden gelinemez
Av. Yengil, “Yaşanan bu tür üzücü olayların son bulmasını, günü kurtarmaya yönelik değil, çözüm odaklı hukuk politikalarının üretilmesini, etkili bir savunma olmadan bağımsız bir yargı olamayacağının bilincine varılarak adaletin teminatı genç avukatların sorunlarının görmezden gelinmemesini istiyoruz” açıklamasını yaptı. Haber Merkezi

YAYINLAMA: 03 Temmuz 2023 / 00.01
GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2023 / 00.03
2016-2022 yılları arasında 56 avukat intihar ederek yaşamına son verdi. İntihar eden avukatların en az yüzde 66’sının 35 yaş altında olduğu ifade edilirken, son olarak İstanbul Barosu'na kayıtlı stajyer avukat T.Ç. Galata Kulesi’nden atlayarak yaşamına son verdi
İlginizi Çekebilir

Araban Ovası'nda beyaz altın hasadı devam ediyor
#Güncel / 14 Mayıs 2025

Sahte ürün ticareti hızla artıyor, Türkiye, önemli oyunculardan biri haline geldi
#Güncel / 14 Mayıs 2025

Yeni trafik cezaları Mecliste
#Güncel / 14 Mayıs 2025

Benzine zam geldi, motorine zam yolda
#Güncel / 14 Mayıs 2025

49 ilde mali suç operasyonunda 146 şüpheli gözaltında
#Güncel / 14 Mayıs 2025

“İnsanlar doğduğunda tekstile sarılarak karşılanıyor, öldüğünde tekstile sarılarak uğurlanıyor”
#Güncel / 14 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *