GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Yaz ayında su sıkıntısı yaşamayacağız” dedi ve ciddi uyarılar yaptı
Kentin nüfusunun arttığına dikkat çeken Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (GASKİ) Hüseyin Sönmezler, suyu daha tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşa çağrıda bulundu. ‘’Elimizde ki verilere bakarak yaz ayında su konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağımızı söyleyebiliriz. Şehrimiz hızla büyüyor. Bir taraftan içme, kanalizasyon ve atık su arıtma tesislerini faaliyete alırken diğer taraftan yeni yerleşim bölgelerinin alt yapılarını hazırlıyoruz’’ şeklinde konuştu.
Su kullanımına dikkat etmemiz lazım
Sönmezler, ‘’İçme suyunu temin ettiğimiz kuyuların sadece insan tüketimi ve küçükbaş hayvanların ihtiyacı için kullanılması dolayısıyla tarımsal sulama yapılmaması gerekiyor. Dünyadaki su kaynakları daha fazla kirlenmeye maruz kalıyor. İklim değişiklikleri su miktarlarını azaltırken, nüfus hareketleri daha fazla yoğunlaşıyor. Bu açıdan da su kullanımına dikkat etmemiz lazım’’ açıklamasını yaptı.
Şehrimize günlük 500 bin metreküp su veriyoruz
Düzbağ’ın faaliyete geçmesiyle beraber sağlıklı bir işletme sisteminin hayata geçirildiğini kaydeden Sönmezler, ‘’Gaziantep’in nüfusu artıyor. Özellikle bu yıl daha dikkatli olmamız ve suyumuzu daha tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Şehrimize günlük 500 bin metreküp su veriyoruz. Bu suyun 350-400 bin metreküpünü Düzbağ’dan karşılıyoruz. Geriye kalan kısmı ise Kartalkaya ve kuyulardan temin ediyoruz’’ dedi.
Sönmezler, ‘’Kartalkaya’da 70 milyon değil de 150 milyon metreküp suyumuz olsaydı, tarımsal sulamaya çok su verilme şansı olabilirdi, ancak yaz sezonunda içme ve kullanma öncelikle olduğu için tarımsal sulamaya su verilme şansı çok az. Çok eskiden beri insanların yerleşimlerini su kaynaklarına yakın noktalara kurmuşlar. Gaziantep’in nüfusunun hızla artması şehrin merkezindeki su kaynakları yetmiyordu. Bu sorun ortaya çıkınca 1980 yılında yapılan Kartalkaya barajından şehrin içme suyu temin edilmiş. Daha sonraki yıllarda Mizmilli kuyuları devreye alındı. Sonrasında ise Düzbağ’dan su temini sağlanmaya başlandı’’ diye konuştu.
Düzbağ barajının projesi hazır finansman arayışı sürüyor
Düzbağ barajının projesinin hazır olduğunu ve finansman arayışının sürdüğünü sözlerine ekleyen Sönmezler, ‘’Düzbağ barajı entegre bir proje. Bu projenin ilk etabında suyun borularla kente gelmesi sağlandı. İkinci etapta ise yeni bir arıtma tesisi yapılmasıydı. Aktoprak’ta yapılacak bu tesisin temelini haziran ayında atmış olacağız. Arıtma tesisinin 2 yıl içerisinde tamamlanacağını öngörüyoruz. Baraj hayata geçirilinceye kadar şehrin kısa, orta ve uzun vadede içme suyu ihtiyacını karşılayacak alternatif modellerle hattımız desteklenecek’’ ifadelerine yer verdi.