Her sorunu Suriyeliler bağlayan bir muhalefet anlayışı var
Nar Sanat Derneği ve Birleşik Dokuma Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) ortaklığı ile Suriyeli mülteci sayısı 1 milyona yaklaşan Gaziantep’te 'Yoksulluk Savaş ve Milliyetçilik Kıskacında Göç, Mülteciler ve Çözüm' konferansı düzenlendi.
Türkiye’de hem iktidar hem de muhalefetin Suriyeli politikasının sermaye sınıfının çıkarlarına hizmet ettiğini belirten Türkmen, "Suriye’den göç etmek zorunda kalan insanların bir çoğu, sermaye ve sermayeyi temsil eden AKP için ucuz iş gücü anlamı yaşıyor. Sorun her gündeme geldiğinde ve Suriyelilerin gönderilme talebi her yükseldiğinde hep benzer açıklamalar yapıyorlar. AKP’li Yasin Aktay, ‘Eğer Suriyeliler olmasaydı ekonomi çökerdi' demişti. Yine AKP'li Mehmet Özhaseki açık bir şekilde 'Gaziantep'in sanayisine gidin bakın orada Suriyeliler sayesinde ekonomi dönüyor' şeklinde sözleri var. Diğer taraftan da her sorunu Suriyeliler bağlayan bir muhalefet anlayışı var. değerlendirmelerinde bulundu.
Suriyeli kadınların maddi ihtiyaçlarından dolayı kuma olarak evlenmeyi kabul etti
Konferansta konuşan Araştırma Görevlisi Büşra Öztekin de Suriyeli sığınmacı kadınların yaşadıkları sorunlara değindi. Bazı Suriyeli kadınların Türkiye’de muhtaç durumda kaldığı için kendilerinden yaş olarak büyük veya bakıma muhtaç erkeklerle evlendirildiğini anlatan Öztekin, mülteci kadınlarla ilgili yaptığı saha çalışmalarından örnekleri verdi. Suriyeli kadınların maddi ihtiyaçlarından dolayı kuma olarak evlenmeyi kabul ettiğin ancak buna rağmen ekonomik şiddete maruz kalmaya devam ettiklerini anlatan Öztekin, yerli kadınların da ‘Suriyeli Kuma' konusunda şikayetçi olduklarını söyleyerek, "Bu kadınların başka çaresi olmadığı için yatalak bir adamla evlenmeyi dahi kabul ediyorlar. Hepsinin tel bir amacı var; ortalıkta kalmamak.. ‘bir evim, bir çatım olsun’ gayesiyle razı geliyolar. Hiç birinin hukuki bir güvencesi yok. esasen hiç bir güvenlikleri yok. Evlendirdikleri erkeler canları istediğinde rahatlıkla onları sokağa atabiliyor. İşin özüne bakıldığında hem yerli kadınlar hem de Suriyeli kadınlar bu işin mağduru" diye konuştu.
Suriyelilere karşı olan nefreti anlamıyorum
Suriye savaşı başladıktan sonra 2014 yılında Antep’e geldiğini ve geldiği günden bu yana çeşitli işlerde çalışarak hayatını sürdürdüğünü anlatan fabrika işçisi Muhammed Nebhen Albadr da uğradığı haksızlıkları ve maruz kaldığı kötü muameleleri paylaştı. Çalıştığı bazı iş yerlerinde düşük ücretlerle çalıştırıldığını söyleyen Albadr şunları söyledi: "Burada sanki Suriyeliler hep yardım alarak geçiniyorlar gibi yanlış bir düşünce var. Zaten Kızılay’ın yaptığı yardım bildiğim kadarıyla 130 lira kadar bir şey. Onu da herkese vermiyorlar. O para da Avrupa'dan geliyor zaten. Ben geldiğim günden bu yana tek bir lira bile yardım almadım, kötü bir şey yapmadım, hırsızlık yapmadım. Çalışarak hayatımı sürdürdüm. Şu an fabrikada çalışıyorum. Orada da haksızlığa uğradık. Birlikte çalıştığım Kürt ve Türk arkadaşlarımla birlikte haklarımızı almak için greve katıldım ve haklarımızı birlikte aldık. Suriyelilere karşı olan nefreti anlamıyorum. Bizler buraya keyfi olarak gelmedik. Kimse ülkesini evini bırakmak, istemez" ifadelerini kullandı.
Esad kapıları açsa bile mültecilerin gideceğini sanmıyorum
Nar Sanat Derneği'nin ev sahipliğinde yapılan ve gazeteci, akademisyen ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda Suriye savaşının başlangıcı, Suriyeliler üzerinden büyüyen ilkel milliyetçilik ve mültecilerin maruz kaldığı emek sömürüsü konuları ele alındı.
Prof. Dr. Arif Nacaroğlu moderatörlüğünde yapılan ilk oturumda Gazeteci-Yazar Hediye Levent, Suriye’de yaşanan ekonomik ve güvenlik sorunlarından dolayı mültecilerin geri dönmeye sıcak bakmadığını anlattı. Suriye’nin yeniden toparlanabilmesi için genç ve eğitimli işgücünün elzem olduğunun altını çizen Levent, "Orada korkunç bir ekonomik kriz yaşanıyor. Şu an diasporadaki Suriyelilerin Suriye içindeki yakınlarına gönderdiği paralar ekonominin önemli bir kısmını oluşturuyor. Esad yönetimi kapıları açıp 'hadi gelin' diyecek olsa bile mültecilerin büyük çoğunluğunun Suriye’ye dönebileceğini düşünmüyorum. Çünkü Suriye'de iç savaşın temel faktörlerinden olan kuraklık hala şiddetli bir biçimde devam ediyor. Ekonomik durum korkunç boyutlarda. Şam'ın en üst mahallelerinde bile günlük 20 saati bulan elektrik kesintileri yaşanıyor. Hastanelerde yoğun bakım üniteleri bile çalışmıyor. Taşrada durum daha da vahim. Ayrıca Suriye ciddi bir yaptırım altında. Bu sebeple uluslararası bankacılık sistemine dahil olamıyor. Bu da oradaki iş ortamının oluşmasını engelliyor. Yakıt bulunamıyor. Sanayiden tutun tarıma, ev içi ihtiyaçlara kadar insanların elini kolunu bağlıyor. Ayrıca Suriye istihbaratının geri dönenlerle ilgili tutumu, insanlar için önemli bir korku kaynağı" dedi.
Bu kirli hesapların sürdürülebilirliği Türkiye hükümetinin tutumuna bağlı
Konferansa görüntülü katılan Gazeteci-Yazar Fehim Taştekin de Suriye’ye yönelik yaptırımların son bulması ve mültecilerin dönebilmesi için uluslararası toplumun gerçek anlamda ekonomik ve siyasi çözüme katkı sunması gerektiğini kaydetti. "Herkes Suriye’de kurulan bu vekâlet savaşlarını tekrar tekrar formatlayarak buradaki kirli hesaplarını sürdürüyor. Ancak bu savaşın sürdürülmesi komşu ülkelere de zarar veriyor. Sığınmacı meselesi Türkiye’de de siyaseti etkiliyor. Diğer taraftan Lübnan'da, Ürdün'de neredeyse nüfuslarının 4'te biri oranında sığınmacı var ve onlar buralarda gittikçe ciddi bir sorun olmaya başlıyor. Bu krizden etkilenen Arap ülkeleri Suriye ile tek tek diplomatik ilişkiye geçmeye başladı. ABD buna pek karşı çıkamıyor ama fiilen yaptırımlarla bu süreçleri önleyebiliyor" diyen Taştekin, "Burada Türkiye’ye büyük rol düşüyor. Aslında bu kirli hesapların sürdürülebilirliği Türkiye hükümetinin tutumuna bağlı. Amerika eğer bugün Suriye’deyse bunun sebebi Türkiye’nin Kürtlere karşı olan nefreti ve düşmanlığıdır. Şimdi bu açmazdan bir türlü çıkamıyorlar. Türkiye 2015’te Suriye’de Rus uçağının düşürerek bir taraftan da elini Rusya'ya kaptırmış durumda. Bağımsız bir politika izleyemiyor. Burada Kürt düşmanlığının verdiği bir açmaz var ve bunu da Türkiye'de maalesef kimse konuşamıyor" ifadelerini kullandı
Emek Partisi (EMEP) Göç Bürosu’ndan Aysel Ebru Ökten ise hem Türkiye’de hem de dünyada aşırı sağın yükseldiğine dikkat çekerek, özellikle seçim döneminde mültecilerin gönderilmesi üzerine yapılan propagandanın halk içinde karşılık bulduğunu söyledi.