ANASAYFA arrow right Güncel

Taban fiyat açıklanmazsa çiftçi tüccara mahkum olacak

Taban fiyat açıklanmazsa çiftçi tüccara mahkum olacak
YAYINLAMA: 29 Mayıs 2023 / 21.09
GÜNCELLEME: 29 Mayıs 2023 / 21.10
Gaziantep çiftçisinin sabırsızlıkla beklediği hasat zamanına sayılı günler kaldı, ancak taban fiyatın açıklanmaması endişe yaratıyor

Geçen yıl havaların kurak geçmesi ile hububatta istenilen rekolteyi elde edemeyen çiftçinin yüzü bu sene gülüyor. Rekoltenin 2022 yılına göre iki katına çıkacağını ifade eden çiftçiler, hububat taban fiyatının bir an önce açıklanması gerektiğini yoksa tüccara mahkûm olacakları uyarısında bulundu.

Çiftçinin zarar etmeyeceği bir taban fiyatı açıklanmasını istiyoruz

Adana’da hububat hasadının bitmek üzere olduğunu kentimizde ise önümüzdeki hafta başlayacağını söyleyen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Bu yıl mevsim şartları iyi geçti. Dolayısıyla iyi bir rekolte bekliyoruz. Ancak çiftçilerimiz hububat taban fiyatını soruyor. Bir an önce fiyatların açıklanması gerekiyor. Artan maliyetler göz önünde bulundurularak çiftçinin zarar etmeyeceği bir taban fiyatı açıklanmasını istiyoruz” dedi.

Yağışların iyi olması hububat rekoltesini artırdı

Yiğit, geçen yıl yaşanan kuraklık sonucunda biçerdöverlerin birçok tarlaya girmediğini fakat bu yıl yağışların iyi olması sonucunda hububat rekoltesinin artacağına dikkat çeken Yiğit, “Geçen yıl 6 TL civarında olan arpanın kilogramı şimdi 5 TL’ye satılıyor. Bu rakam kesinlikle çiftçiyi kurtarmaz. Arpanın kilogramı en az 7 TL, ekmeklik buğdayın kilogramı en az 8, sert buğday ise 10 TL olmalı. Eğer bu fiyatların altında olursa çiftçilerimiz zarar eder” şeklinde konuşma yaptı.

Türkiye’nin bir tarım politikası olmalı

Türkiye’nin bir tarım politikasının olması gerektiğini vurgulayan Yiğit, “Yıllardan beri ülkemizin bir tarım politikası olması gerektiğini söylememize rağmen bu hayata geçirilmedi. Artık seçim geride kaldı. Yeni kabine oluşturulacak. Yeni dönemde sektör temsilcileriyle oturulup bölgesel tarım polkasının hayata geçirilmesini istiyoruz. Ülke genelinde planlı tarım uygulamasına geçilmesi lazım. Planlı tarım uygulamasıyla çiftçilerimiz ne ekip ne kazanacağını bilir, ürettiği ürünü satma sıkıntısı olmaz. Çünkü bin bir emekle üretilen ürünlerde pazar sorunu yaşanıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, satılmayan ürünleri alım garantisi vermeli. Üreticiye destek verilirse üretim artar” açıklamasında bulundu.

Çiftçiler, ürünlerine sigorta yaptırsın

Yiğit, çiftçilere ürünlerini sigorta yaptırmaları konusunda çağrıda bulundu. “Birçok çiftçi ürünlerini sigortalatırken, bir kısmı ise sigortalatmıyor. Üretici ürünlerini TARSİM sigortası yaptırdığında, herhangi bir afette ürünlerinin zararı karşılanıyor. Şu anda hava şartları gün günü tutmuyor. Ayrıca hasar tespite gelen eksper TARSİM’den yana olmamalı. O yüzden hasar tespitleri yapılırken, oda olarak destek de bulunmak isteriz” diye konuştu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *