ANASAYFA arrow right Güncel

Tarikatlar ve Diyanetle yapılan işbirlikleri eğitimi gericileştirdi

Tarikatlar ve Diyanetle yapılan işbirlikleri eğitimi gericileştirdi
YAYINLAMA: 20 Haziran 2024 / 00.19
GÜNCELLEME: 20 Haziran 2024 / 00.19

Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi, 2023-2024 Eğitim-Öğretim döneminin ilk 4 ayında 689 çocuğun iş cinayetine kurban gittiğini açıkladı
Tarikatlar ve Diyanetle yapılan işbirlikleri eğitimi gericileştirdi
Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi, Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ‘Çağdışı müfredata, öğretmeni yok sayan meslek kanununa hayır’ konulu basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 2023-2024 Eğitim-Öğretim döneminin eğitimin bileşenlerinin koşullarını iyileştiren değil gerileten hamlelerin yaşanması ile son bulduğunun altı çizildi.
Şube Başkanı Ali Arpat, ‘’MEB’in dernek maskesi takmış tarikatlarla ve Diyanet ile imzaladığı protokoller, eğitimi daha da gericileştirirken çocuklarımızı daha da savunmasız bir duruma itti. ÇEDES proje kapsamında okullara imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kuran kursu öğreticisi gönderilmesi, çocuklara birçok ilde cami temizliği, mezarlık temizliği yaptırılması gibi uygulamalar bu dönemde sıklıkla karşımıza çıktı’’ açıklamasını yaptı.
Sorgulamayan nesiller yaratma hedefi
Okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almayan MEB’in Diyanet’in daha da aktif olmasına yol açtığını, Diyanet’in Kur’an kurslarını genel eğitim kurumları gibi lanse ederek, usulsüz etkinlikler düzenlenmesine zemin hazırlandığının altını çizen Arpat, ‘’Seçmeli olarak başlayan din dersleri bu dönemde zorunlu hale getirildi. “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredat, bizlerin ve ilerici kamuoyunun itirazlarına rağmen eğitimin belkemiğine yerleştirilmiş. Dini derslerin artış gösterdiği, ülke tarihinin çarpıtıldığı, bilimsellikten, laik ve çağdaş eğitimden uzak bir müfredatla sorgulamayan nesiller yaratma çabaları devam ediyor’’ ifadelerine yer verdi.
Mobbing uygulayan zihniyetöğretmenin saygınlığını zedeledi
‘Eğitim emekçisine şiddet artmış, cinayetler yaşandı. Sendika olarak “Öğretmene saygı” mitinglerimiz haklılığımızın ispatı’ diyen Arpat, ‘’Bu dönemde eğitim emekçisini değersizleştiren, öğretmenin uzmanlığını hiçe sayan eğitim emekçisinin işi kolay koşulları da rahat diye lanse eden, kendi eksikliğini görmeden öğretmenlerin ne kadar uzman olduğunu ölçmeye kalkan, öğretmeni geçinemeyeceği ücretlerle çalıştıran, ücretli ve sözleşmeli öğretmen ayıbını sürdüren atadığı liyakatsiz yöneticilerle mobbing uygulayan bu zihniyet toplumda öğretmenin saygınlığını zedeledi’’ tespitinde bulundu.
Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, konuşmasını şu kelimelerle bitirdi: ‘’2023-2024 Eğitim-Öğretim Dönemi, eğitimin her anlamda geriletildiği, sosyal devletin elini eğitimden iyice çektiği, öğrencinin eğitim hakkının layıkıyla teslim edilmediği, eğitim emekçisinin koşullarının ve haklarının daha da kötüleştirildiği, tarikatların yüzünün daha da güldürüldüğü bir süreç olarak kayda geçti. Eğitim-İş olarak vurguluyoruz ki eğitimin geldiği bu hastalıklı halin tek reçetesi, Cumhuriyet’e yakışır şekilde laik, bilimsel, çağdaş, adil ve parasız eğitim sisteminin inşası. Başöğretmenin eğitim neferleri, Eğitim-İş'li eğitim emekçileri olarak bu alandaki mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyor, “Bu böyle gitmez” diyoruz.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *