TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilciliği ve Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü koordinesinde 16 Ekim Dünya Günü dolayısıyla ortak bir etkinlik düzenlendi. Gıdanın öneminin anlatıldığı etkinlikle meslekte 25. ve 40. yılını dolduran üyelere Onur Belgesi takdim edildi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilci Yardımcısı Gamze Atar Kayabaşı, ‘’Toplumların gıda erişimine, adil ve güvenli gıdaya ulaşımı konusunda mücadeleye devam edilmesi gerektiği de yaşanan gıda krizi ile birlikte en önemli gündemlerden olmaya devam ediyor. Tüm dünyada gıda egemenliğini hayata geçirmek gerekiyor. Ancak ne yazık ki ülkemizde ve dünyada tarım ve gıda sistemi tekelci çok uluslu şirketlerin ve yerli ortaklarının kontrolünde’’ dedi.
Kutlama ile yoksulluk ve açlığın ardındaki sorunlara ilişkin farkındalık yaratılması hedefleniyor
16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün, FAO Üye ülkeleri tarafından Kasım 1979'da Örgütün 20. Genel Konferansı'nda Macaristan heyetinin dünya çapında kutlanması fikrini önermesi ile birlikte o zamandan beri her yıl 150'den fazla ülkede kutlandığını sözlerine ekleyen Atar, ‘’Kutlama ile yoksulluk ve açlığın ardındaki sorunlara ilişkin farkındalık yaratılması hedefleniyor. Bu yıl ki Dünya Gıda Günü Teması “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı” olarak belirlenmiştir. Ne yazık ki son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşanan savaşlar, afetler, kan dondurucu olaylarla gıda hakkından çok yaşam hakkını, çocuk haklarını, kadın haklarını, hayvan haklarını konuşur ve talep eder hale geldik’’ açıklamasını yaptı.
Afrika’da her 5 kişiden biri açlıkla karşı karşıya
‘Dünyada tüm insanları doyurabilecek tarım ürünleri ve gıda üretimi yapılmasına karşın, yoksulluk ve açlık sorunu her geçen gün büyüyor’ tespitini yapan Atar, ‘’FAO’nun ‘Dünya Gıda Güvenliği’ raporuna göre; 2023 yılında yaklaşık 733 milyon insan, yani dünya genelinde 11 kişiden biri ve Afrika’da her 5 kişiden biri açlıkla karşı karşıya ve dünya 2030 yılına kadar ‘Sıfır açlık’ hedefinden çok uzak. Raporda ayrıca, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin, gıda enflasyonu, çatışmalar, iklim değişikliği ve ekonomik gerilemeler gibi faktörlerin bir araya gelmesi nedeniyle daha da kötüleştiği belirtiliyor’’ şeklinde konuştu.
Gıda güvencesinin tam olarak sağlanmadığı bu küresel sistemde adil ve eşitlikçi yaşamak mümkün değil
Atar, ‘’Gıda güvencesinin tam olarak sağlanmadığı bu küresel sistemde adil ve eşitlikçi yaşamanın da mümkün olmayacağı biliniyor. Açlık ve israfın her geçen gün arttığı günümüzde bunun sebebini sadece iklim değişikliğine, savaşlara, afetlere bağlamak gerçekçi bir yaklaşım değildir, gelir dağılımındaki adaletsizlikler, tüm insanların açlık, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeden uzak olma hakkını korunmasındaki adaletsizlikler bu durumun en önemli sebeplerinden’’ tespitinde bulundu.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilci Yardımcısı Gamze Atar Kayabaşı, konuşmasını şöyle bitirdi: ‘’Tarım ve gıda politikalarında kamu yararına politikaların geliştirilmesi ve uygulanmasıyla, iklim değişikliği nedenlerinin kontrol altına alınması ve etkilerinin azaltılması için uygulanacak çevreci yaklaşımlarla, herkes için barışçıl, dayanıklı ve kapsayıcı geçim kaynaklarını destekleyerek, kimseyi geride bırakmayarak, özellikle çocukların yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayarak, gıda hakkının korunması ve hayata geçirilmesi sağlanabilir.’’