Pandemi ve depremden sonra tarım arazilerine kaçak konutlar yapıldı
Gıdanın ve tarımsal ürünlerin stratejik bir ürün haline geleceğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Yusuf Yılmaz, ‘’Tarım arazilerinin imara açılması çok büyük bir sorun. Özellikle pandemi ve depremden sonra tarım arazilerine yapılan kaçak konutlar en büyük problemimiz haline geldi. Toprak Koruma Kanunu’nun uygulanması gerekiyor’’ diye konuştu.
Tarımsal planlamada çok geç kaldık
Tarımın plansız bir çerçeve içerisinde yürütüldüğünü söyleyen Yılmaz, ‘’Genç nüfusun köylerden uzaklaştı. Bunun yanı sıra tarımsal planlamada çok geç kaldık. Çiftçi bu yıl hangi üründen para kazandıysa seneye de o ürünü daha ekiyor. Ama hangi üründen ne kadar ihtiyacımızın olduğu belirlenip ona göre tarımsal planlama yapılsaydı sorunları konuşmuyor ve kendi kendine yetebile bir Türkiye’yi konuşuyor olacaktık’’ dedi.
Birçok küçük çiftçi çiftçiliği bırakmak zorunda kaldı
Mazot, gübre, ilaç ve diğer girdilerin çok pahalandığını sözlerine ekleyen Yılmaz, ‘’Birçok küçük çiftçi çiftçiliği bırakmak zorunda kaldı. Şu anda köylerdeki çiftçilerin yaş ortalaması 65. Bunun yanı sıra fizibilite çalışması yapılmadan teşvikler verildiği için birçoğu amacına uygun kullanılamadı. Örneğin; hiç hayvancılık ile uğraşmamış birisinin yerine mevcut da hayvancılık yapanlara yönelik destekler verilseydi daha mantıklım olurdu’’ açıklamasını yaptı.
Tarımsal planlama üretim açısından çok önemli
Tarımsal planlamanın üretim açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Yılmaz, ‘’Almanya’da 10 yıllık tarımsal planlama yapılırken, sadece yıldan yılda revize ediliyor. Ancak ülkemizde desteklemeler bir yıl sonra ödeniyor. Örneğin; 2024 yılının destek ödemeleri 2025 yılında yapılıyor. Bu da yanlış bir politika. Destekler o yılın başında veya yıl içerisinde verilse çiftçi daha rahat edecek, borçlanmaya gitmeyecek. Borçlanmaya gitmeyince sezonda ürününü ucuza satmayacak’’ ifadelerini kullandı.
‘Yerli ve millilik kendi ürününü işlemek anlamına gelir’ diyen Yılmaz, ‘’Yurt dışından şeker daha ucu geliyor olabilir, ama İç Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçinin ürettiği şeker pahalıya çıkıyorsa bile devlet teşvikli olarak halkın daha ucuz tüketmesi sağlanmalı. Bu şekilde kendi kendimize yetebilen bir ülke konumuna yeniden gelebiliriz’’ şeklinde konuştu.