İdarelerin yeni ödenek toplamı 11.1 trilyon liraya yaklaşırken Prof. Dr. Aziz Konukman, Meclis’in verdiği yetkinin yine aşıldığına ve ek bütçe gerektiğine dikkat çekti.
Ekim ayında TBMM’ye sunulan ve uzun görüşmelerin ardından kabul edilen Bütçe Yasası’nın A Cetveli’nde, içerisinde bakanlıkların da yer aldığı genel bütçeli idareler için toplam 11 trilyon 7 milyar 879 milyon 53 bin lira ödenek verilmişti. Meclis’te gerek komisyonda gerekse de genel kuruldaki tartışmalar bu ödenek üzerinden yapıldı. Sonrasında Bütçe Kanunu Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Ancak iktidar daha sonra bu ödenekleri artırdı. Tüm kurumların ödenek toplamı 44.6 milyar lira artırılarak 11 trilyon 52 milyar 495 milyon 806 bine yükseltildi. Örneğin Cumhurbaşkanlığı’nın bütçe ödeneği 12.2 milyar liradan 15.1 milyar liraya çıkarıldı. Adalet Bakanlığı’nın ödeneği 198.7 milyar liradan 199.2 milyar liraya, İçişleri Bakanlığı’nın ödeneği 76.2 milyar liradan 77.5 milyar liraya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ödeneği 369.1 milyar liradan 376.9 milyar liraya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ödeneği 38.9 milyar liradan 40.4 milyar liraya, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ödeneği 78.9 milyar liradan, 79.6 milyar liraya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ödeneği 271.7 milyar liradan 287.3 milyar liraya, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ödeneği de 283.1 milyar liradan 284.6 milyar liraya çıktı.
Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın ödeneği 1.9 milyar liradan 2.1 milyar liraya yükseltildi. Son günlerde “Auidi A8” alımı ile gündeme gelen ve bütçesiyle birçok bakanlığı geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ödeneği de 91 milyar 824 milyon 805 bin liradan, 91 milyar 836 milyon 916 bine yükseltildi. 12.1 milyon lira artış yapıldı.
İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, ödenek artırımı ile Meclis’in verdiği yetkinin aşıldığını vurguladı. Bütçe hakkının ihlal edildiğini belirten Konukman, “Eğer böyle bir artış yapılacaksa bunun mutlaka ek bütçe ile yapılması gerekiyor. Bu şekilde ödenek artışına gidilmesi doğru değil. Bu yol kapatılmalı. Meclis’i göreve çağırıyoruz. Meclis bütçe hakkına sahip çıkmalı. Ana muhalefet partisi de bu konuyu gündeme getirmeli” dedi. Konukman, geçen yıl da yine bazı kurumların başlangıç ödeneklerine ekleme yapıldığını anımsatarak, “Meclis’ten alınan ödenek izni bütçe hakkına aykırı bir şekilde aşılmıştır. Geçen yıl Resmi Gazete’de bile yayınlanma gereği duyulmadan Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla ödenek eklemeleri yapılmıştı. Bu durum geçen yıl yayımlanan deprem raporunda da ifade edilmişti. Bu yıl da benzeri bir yola başvurulmuş. Oysa bunun yeri 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası’na göre ek bütçe kanun teklifidir” diye konuştu.
İktidarın bunu gelenek haline getirdiğine dikkat çeken Konukman, “Geçen yıl böyle ödenek artırımı yaptılar sonra bir de ek bütçe çıkardılar. İktidar ek bütçeye karşın da ödenek üstü harcama yapıyor. Yani ek bütçe geçtikten sonra da ödenek üstü harcama yapılıyor. Öyle bir bütçe hakkı ihlali var ki! Üstelik bu gelenek haline de geldi” değerlendirmesini yaptı