Türkiye’nin yanı sıra Gaziantep’in de en önemli sektörleri arasında yer alan triko sektöründe doların artmasında sonrasında üretim yüzde 90 oranında durdu. Son haftalarda gelen zamlar ile birlikte maliyeti hesabı yapmakta zorlanan esnaf, çareyi şarteli indirmekte buldu.
Maliyet artışları üretimi yüzde 90 durdurdu
Nakit para akışının tamamen durduğunu söyleyen Kurgan Tekstil Cloudy Kids Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kurgan, “Dönem dönem nakit akışında sıkıntılar yaşanıyordu, ancak çok kısa sürüyordu. Bu kadar uzun süreli ve ciddi daralma hiçbir zaman yaşanmadı. Şu anda son dört ayda yıllarını sektöre veren 12 firma dükkanlarına kilit vurmak zorunda kaldı. Böyle devam ederse çalışmayan firmalarda kapatma yoluna gidecek” tespitinde bulundu.
Şu anda hiç kimse kendi maliyetini çıkaramıyor
Triko sektöründe hem üretimin hem de satışların tamamen durduğunu ifade eden Kurgan, “Temmuz, Ağustos ve Eylül sektörümüzün en hareketli olduğu aylar. Bu dönemde kentte bulunan tüm fasoncuların gece-gündüz demeden çalışması gerekirken gelen zamlardan dolayı üretim yüzde 90 oranında durdu. Çünkü gelen zamlar sonrasında şu anda hiç kimse kendi maliyetini çıkartamıyor” şeklinde konuştu.
Sektörde çalışan olmadığından hammaddeye talep yok
Dolar ile beraber zamların sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Kurgan, “Sektörümüz doların artmasına veya düşmesine alışık. Ama işçilik ve diğer zamlara alışık değil. Normal şartlarda döviz yükseldiğinde ham madde fiyatlarının artması lazım ama bu defa tam tersi bir durum yaşandı, fiyatlara bir gerileme oldu. Çünkü sektörde çalışan olmadığından ham maddeye talep yok. Talep olmayınca fiyatlarda ister istemez düştü” ifadelerine yer verdi.
Devletin teşvik vermesi gerekiyor
Devletin sektöre teşvik vermesi gerektiğini vurgulayan Kurgan, destek verilmediği takdirde trikonun yok olacağının altını çizdi. “Bir dönemde faaliyet gösterdiğimiz alanda halıcılar vardı. Halıcılar, Organize Sanayi Bölgesi’ne giderken devletten sigorta, kira, vergi gibi çeşitli teşvikler aldılar ve bu destekler sayesinde rahat bir geçiş yaptılar. Bizim elimizde ise bu tür imkanlar olmadan geçiş yapmamız mümkün değil. Çünkü bulunduğumuz bölgeden OSB’ye taşınmak için yüksek meblağlar lazım” diye konuştu.