ANASAYFA arrow right Güncel

Tüm işyerleri için, acil durum planı ve risk haritaları ayrı planlanmalı ve uygulanmalı

YAYINLAMA: 18 Ekim 2022 / 21.18
GÜNCELLEME: 18 Ekim 2022 / 21.18
Maden Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Cemal Çete, 41 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Bartın’daki patlamayla ilgili açıklamasında, “Madencilik sektöründe acil durum planı ve risk haritaları her kurum, işletme ve bütün işyerleri için ayrı planlanmalı ve uygulanmalı” dedi.

Çete, Metan yoğunluğu olan Zonguldak, Soma, Tunçbilek gibi havzalarda üretim planlaması aşamasında öncelikle metan drenajının her türlü ekonomik kaygıdan uzak bir şekilde dünya örneklerinde olduğu gibi yapılması, bölgenin olabildiğince metansızlaştırılması sonrasında hazırlık ve üretim çalışmalarına başlanılması gerekiyor” diye konuştu.  
Yeraltı kömür madenciliğinin bir kültür olduğuna dikkat çeken Çete, bu kültürün yaşatılması gerektiğini vurguladı. “TTK ve TKİ gibi kamu kuruluşlarımız üretim yaparken aynı zamanda iş güvenliği ve mesleki eğitim anlamında okul görevi görmelidirler. Bu nedenle güçlendirilmeleri için gerekli çalışmalar zaman geçirmeden yapılmalı. Maden üretiminin, maden mühendisi nezaretinde yapılması kanuni zorunluluk. Bu uygulamanın tüm vardiyalarda yeteri kadar maden mühendisi tarafından taviz vermeden uygulanması sağlanmalı” ifadelerini kullandı. 

Maden işletmelerinde yasal olarak bulundurulan daimi nezaretçilerin ve iş güvenliği uzmanlarının mesleki bağımsızlığı ve iş güvencesinin yasal teminat altına alınması gerektiğini kaydeden Çete, “Maden işletmelerinde denetim ve yönlendirme mutlaka maden mühendislerinin yetkisinde olmalı. Tüm çalışanların iş güvenliği mevzuatı uygulamaları ve karşılaşılacak muhtemel riskler konusunda bilinçlenmelerini sağlayacak mesleki eğitim politikaları belirlenerek gerçek anlamda yaşama geçirilmeli. Yaşanan bu kazanın hukuki ve cezai sorumlulukları geçmişte olduğu gibi birkaç maden mühendisi meslektaşımıza yüklenmemeli” açıklamasında bulundu.  

İl Temsilcisi Çete, Türkiye ekonomisine ciddi katkıları bulunan ve yeraltı kaynaklarının aranması, işletilmesi, zenginleştirilmesi, insanlığın hizmetine sunulması ve bu sahaların rehabilitasyonu gibi birçok kritik pozisyonda görev alan Maden Mühendislerinin aldıkları eğitimin de bu öneme yakışır olması gerektiğini, bu çerçevede Maden mühendisliği eğitiminde, sermayenin kar ihtiyacını önceleyen bir yaklaşım yerine, bilimin ve bilimsel bilginin esas alındığı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurguladı.  
Siyasetin bürokrasiye müdahalesi sonucu oluşturulan kadroların liyakatsizliğinin bedelinin geçmişte olduğu birkaç Maden Mühendisine yüklenmemesini isteyen Maden Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Cemal Çete, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kazayla ilgili tüm verilerin şeffaf olarak paylaşılması, kazanın gerçek nedeninin belirlenmesi açısından önem taşıyor. Gerçek nedenin belirlenmesi bu tip kazaların gelecekte tekrar yaşanmaması açısından önemli. Maden mevzuatı; odağında insan ve doğa olan çağdaş bir yapıya kavuşturulmalı ve bunun için ulusal madencilik politikaları oluşturulmalı. Odamız böylesi üzücü faciaların bir daha yaşanmaması için tüm yetkili kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapmaya hazır.” Adem Kesenek 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *