Seçim sonrasının sıraya dizilmiş (ve muhtemelen emekli ve memurun ikinci 6 ay zamlarını etkilememek için temmuza bırakılmış) zamlarından, tabii ki telekom sektörü de muaf değildi. Türk Telekom, telekomünikasyon sektörünün boğazına oturmuş haliyle hem toptana (yani diğer operatörlere) yüzde 67 civarı, hem de son kullanıcı fiyatlarına 1 yıllık bazda bakarsak yüzde 60-80 oranında zam yaprı.
Bireysel fiyatlar 1 yılda yüzde 60-80 zam görmüş
Hemen son tüketici fiyatlarını analiz ettiğimiz tabloya bakalım, gördüklerimiz şu şekilde:
Geçen yılın temmuzu ile kıyaslarsak, son tüketiciye uygulanan fiyatlar (kırmızı kolonda görüldüğü gibi) yüzde 60-80 aralığında olmuş
Aralık 2022 fiyatları ile kıyaslarsak yüzde 15-23 aralığında zam gözüküyor. Ancak 500 ve 1000 Mbps için çok daha düşük zamlar olmuş. 200 Mps ise yüzde 38,5 ile bu dönemin en yüksek zammını görmüş.
Bu tarifede, kullanıcıların en fazla bulunduğu düşük hızların daha yüksek zamlar gördüğü, yüksek hızların ise daha düşük zamlandığı görülüyor.
Toptana yüzde 67 zam
Diğer yandan 2004 yılında başlayan serbestleşme ve 2005'teki özelleştirme, 2006'da altyapı lisanslarının verilmesi, diğer telekom işletmecilerinin serbestçe kendi şebekelerini kurmalarına ve fiyatlarını belirlemelerine izin veren, rekabete açık bir yapı oluşturmalıydı.
Ama AKP hükümeti bizi Türk Telekom'a mecbur bırakıyor. Başka operatörden bile alsanız, dibinde Türk Telekom'un altyapısı ve dolayısıyla Türk Telekom zamları var. Yani Türk Telekom aynı zamanda diğer telekom firmalarına hat sağlayan toptancı durumunda. Bu taraftaki fiyatlara da yüzde 67 oranında zam gelmekte olduğunu mayıs ayında yazmıştık.
Defalarca yazdığımız üzere, altyapı yapmaya çalışan firmalar lisanslarına rağmen çeşitli yöntemlerle engelleniyorlar. Bu nedenle de, diğer operatörler, Türk Telekom'dan hat alıp (VAE-Veri Akış İletişim) onun tarifeleri ile ödenen ücretlerin üzerine kendi kârlarını ekleyecekleri tarifeler yapmaya çalışıyorlar. Fiyatlar bu nedenle de serbest değil, Türk Telekom ne zam yaparsa, diğerleri de o zammın çerçevesinde kalmak zorunda.