ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye beklenen yatırımı alamıyor… Sebep: ekonomik durum ve belirsizlikler

Türkiye beklenen yatırımı alamıyor… Sebep: ekonomik durum ve belirsizlikler
YAYINLAMA: 19 Şubat 2024 / 12.07
GÜNCELLEME: 19 Şubat 2024 / 12.45

Kaliteli ve uygun üretim maliyeti, Avrupa pazarına yakınlık ve gelişmiş yan sanayiye rağmen Türkiye yeni otomotiv yatırımlarını almakta zorlanıyor. Sektör yetkilileri bunun sebebi olarak ekonomik durum ve belirsizlikler olarak gösteriyor.

Türkiye’de otomotiv sektörünün geçmişi 1950’li yıllara kadar gidiyor. Traktörden kamyona, otomobilden otobüse önemli bir üretim üssü olan Türkiye, yeni otomotiv yatırımı konusunda sorun yaşıyor. Son dönemde özellikle Çinli markaların Avrupa pazarına giriş yapmak için Avrupa Birliği ya da Gümrük Birliği ülkelerinde yatırım fırsatlarını değerlendirdiği biliniyor. Ancak bu yatırımlarla ilgili Türkiye’de henüz somut bir adım atılmadı. Her ne kadar Skywell ve MG gibi markaların yatırımla ilgili çalışmaları devam etse de Great Wall’un yatırımdan vazgeçtiği, BYD’nin de fabrika kurmak için Macaristan’ı seçtiği biliniyor. Fas da son dönemde otomotiv yatırımları açısından cazip bir ülke haline geldi. Türkiye’nin gelişmiş yan sanayisine karşın bu yatırımları alamamasının altında yatan sebepler olarak ekonomik durum ve uygulamalardaki belirsizlikler sıralanıyor.

Ekonomik ve sektörel anlamda ülkedeki belirsizliklerin yabancı yatırımcılar için önemli bir handikap olduğuna dikkat çeken Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, “Geniş çerçevede baktığımızda küreselleşen dünya düzeninde yatırımları Avrupa ülkelerine ‘kaptırmadan’ ülkemize çekmek her zaman mümkün. Ancak yatırım sinyali veren markalar için belirsizlikler, bir anda değişen yönetmelikler, ani değişen kur gibi faktörler negatif bir etki yaratıyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *