ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye, sendikal hak ve özgürlükler açısından en kötü 10 ülke arasında

Türkiye, sendikal hak ve özgürlükler açısından en kötü 10 ülke arasında
YAYINLAMA: 24 Haziran 2024 / 18.52
GÜNCELLEME: 24 Haziran 2024 / 18.52

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 2024 yılı Küresel Haklar Endeksini yayınladı. Endeks’e göre Türkiye sendikal haklar ve özgürlükler bakımından tüm dünyadaki en kötü 10 ülke arasında bulunuyor.

Türkiye’de işçilerin hakları ve özgürlükleri yıllardır aralıksız olarak saldırıya uğruyor

KESK Dönem Sözcüsü İsmet Karatay, ‘’Rapora göre Türkiye’de işçilerin hakları ve özgürlükleri yıllardır aralıksız olarak saldırıya uğruyor. Medeni özgürlükler baskı altına alınmış, sendikalar ve üyeleri sistematik olarak ve asılsız suçlamalarla kovuşturmaya uğrayarak hedef alınmış Türkiye’de işçilerin, sendika karşıtı faaliyetler, sendikacılara yönelik asılsız iddialarla açılan kovuşturmalar ve şiddet tehditlerine maruz kaldıkları vurgulanmış’’ dedi.

Avrupa’da işçi hakları hızla kötüleşiyor

Endekse göre grev hakkının, toplu sözleşme hakkı, sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı ihlal edildiğini kaydeden Karatay, ‘’İşçilerin adalete erişim hakkı yoktu veya kısıtlanıyor. İfade özgürlüğü, protesto özgürlüğü engelleniyor. Hakkını arayan işçiler tutuklanıyor veya gözaltına alınıyor. İşçiler şiddete maruz kalıyor. Endekse göre en iyi bölge olan Avrupa’nın notu 2024 yılında düştü. Son 10 yıl göz önüne alındığında Avrupa’da işçi hakları hızla kötüleşiyor’’ tespitini yaptı.

Endeks, demokratik değerlerin ve temel hakların pek çok ülkede kötüleştiğine işaret ediyor

ITUC tarafından 11 yıl önce yayınlanmaya başlanan endeks 151 ülkeyi ILO Sözleşmeleri ve içtihatlarından yola çıkarak oluşturulan 97 göstergeyle değerlendirildiğini söyleyen Karatay, ‘’İşçi haklarının kapsamlı bir incelemesini yapan rapor, bu alandaki tek veri tabanı olma özelliği taşıyor. Endeks incelediği ülkeleri işçi haklarına riayet etme düzeyine göre 1’den 5+ arasında değerlendiriyor. Endeks, demokratik değerlerin ve temel hakların pek çok ülkede kötüleştiğine işaret ediyor’’ ifadelerine yer verdi.

Karatay, ‘’Rapor, Türkiye’nin de bulunduğu kategorideki ülkeler genel olarak mevzuatta çeşitli haklar düzenlenmiş olsa da işçileri, emekçilerin bu hakları etkili bir biçimde kullanması mümkün olmadığından haksız uygulamalara ve otokratik rejimlere maruz kalıyor biçiminde tanımlanıyor. Endeks bu kategorideki ülkelerdeki sorunların hukukun üstünlüğündeki gerilemeler nedeniyle olduğunu da belirtiyor’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *