29 milyon öğrenciyi temsilen 81 ülkeden 700 bin öğrenci Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’na (PISA) katıldı. Matematik, fen ve okuduğunu anlama düzeylerini, 3 yılda bir ölçen PISA 2022 raporu yayınlandı.
MEB, Türkiye’nin puan artırdığını müjdelese de Türkiye 3 alanda da OECD ortalamasının altında kaldı. OECD’nin 491 sayfalık PISA raporunu Milli Eğitim Bakanlığı, 191 sayfa olarak yayınladı. Rapordaki bazı dikkati çeken önemli ifadeler özette yer almadı.
Sözcü’de Sultan Uçak imzalı habere göre, OECD Eğitim ve Beceriler PİSA Direktörü Andreas Schleicher’in, “PISA’nın amacı okullara ve politikacılara yardımcı olmak ve politikacıların bilinçli kararlar almalarını sağlamak” dediği sözleri de Türkçe çeviride yok. PISA 2022 Raporu’nun yayınlanmayan bölümünde Schleicher’in, hükümetlerin eğitim sistemlerine yardımcı olma ve öğrenme zorluklarının üstesinden gelmesi için acil harekete geçmesi çağrısı yaptığı görüldü.
“Öğrenmek için çok mu açlar?” adlı bölümde ise Schleicher, “OECD ülkelerindeki öğrencilerin yüzde 8’i yiyecek alacak parası olmadığı için 30 gün içinde haftada en az 1 gün yemek yiyemiyor. İngiltere’de bu oran yüzde 11, ABD’de yüzde 13, Türkiye’de yüzde 19. Okullarda ücretsiz öğle yemeği daha fazla çocuğun eğitime katılmasını sağlayabilir” diyor.