Ramazan ayında israf doruğa erişiyor… Tüketilebilecekten çok fazla alınarak kalanı çöpe gidiyor
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte israf konusunda uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Gamze Atar Kayabaşı, Türkiye’de her yıl israf edilen yaklaşık 10 milyon ton gıdanın 4.5 milyon tonunun Ramazan ayında gerçekleştiğini belirtti.
Kayabaşı, ‘’Ramazan ayında iftar sofralarındaki tüketilecek miktardan çok daha fazla yemek hazırlığı ve israf, bu dönemdeki en büyük sorunlardan biri. Türkiye’de gıda israfı, tüm gıda üretiminin yüzde 20’sini oluşturan bir orana ulaşmış durumda’’ tespitini yaptı.
Gelişmiş ülkelerde israf daha çok tüketici aşamasında görülüyor
‘2024 yılı itibariyle dünya genelinde her yıl yaklaşık 1.3 milyar ton gıda israf edildiği belirtiliyor’ diyen Kayabaşı, ‘’Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, her yıl üretilen gıdanın üçte biri, yani yaklaşık yüzde 33’ü israf ediliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, gıda kayıpları daha çok üretim, taşımacılık ve depolama aşamalarında meydana gelirken, gelişmiş ülkelerde ise israf daha çok tüketici aşamasında görülüyor’’ açıklamasını yaptı.
Daha sürdürülebilir bir üretim-tüketim modeli benimsenmesi hayati önem taşıyor
Kayabaşı, ‘’Dünya çapında gıda israfı ve açlık arasındaki keskin uçurum yok edildiğinde dünyada milyonlarca ton gıda israf edilirken, aynı miktarda gıda, milyonlarca aç insanın karnını doyurabilir. Bu noktada, gıda sistemlerinin yeniden yapılandırılması ve daha sürdürülebilir bir üretim-tüketim modeli benimsenmesi hayati önem taşıyor’’ dedi.
Düşük gelirli kesimler için yeterli ve dengeli beslenme sorun haline geldi
Alım gücündeki düşüşün, gıda israfını daha karmaşık bir hale getirdiğine dikkat çeken İl Temsilcisi Kayabaşı, ‘’Toplumda gıda israfı oranı yüksekken, düşük gelirli kesimler için yeterli ve dengeli beslenme sorun haline geldi. Gıda israfı, yalnızca ekonomik bir kayıp değil, aynı zamanda çevresel ve etik bir sorun. İftar sofralarındaki gıda israfının azaltılması için, bireylerin ve toplumsal sorumluluk taşıyan kurumların bilinçlendirilmesi büyük bir önem taşıyor’’ açıklamasını yaptı.
Sofralarda ihtiyaç kadar yemek hazırlanmalı
‘Sofralarda ihtiyaç kadar yemek hazırlanmalı ve artan yemekler doğru şekilde değerlendirilmeli, doğru koşullarda muhafaza edilmeli’ önerisinde bulunan Kayabaşı, ‘’Özellikle Ramazan ayında, toplumu gıda israfı konusunda bilinçlendirecek kampanyalar düzenlenmeli. Gıda mühendislerinin, üretimden tüketime kadar gıda kayıplarını önlemeye yönelik önerileri dikkate alınarak toplumsal farkındalık oluşturulması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Gamze Atar Kayabaşı, konuşmasını şu kelimelerle sonlandırdı: ‘’Gıda güvenliği koşullarına uygun gıda üretimi ve gıdaların doğru şekilde tüketime sunulması konusunda denetimler arttırılmalı. Ramazan ayında gıda güvenliği denetimlerini sıklaştırılması gerekiyor. Özellikle bu ayda artan ekmek ve pide tüketimi sebebiyle ekmek fırınları, toplu tüketim yerleri ve iftar çadırlarında denetimlerin artırılması lazım.’’