Başpınar OSB'de binlerce işçinin katıldığı grevler nedeniyle 'çalışma hürriyetinin ihlali' ve 'suç işlemeye tahrik' suçlamalarıyla 17 Şubat'ta tutuklanan BİRTEK SENGenel Başkanı Mehmet Türkmen'e TCK'nin 301'inci maddesindeki 'devletin kurum ve organlarını aşağılama' gerekçesiyle soruşturma açıldı.
BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Antep'teki Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde binlerce işçinin katıldığı grevler nedeniyle 'çalışma hürriyetinin ihlali' ve 'suç işlemeye tahrik' suçlamalarıyla 17 Şubat'ta tutuklandı. Türkmen hakkında 14 Şubat'ya yaptığı basın açıklaması nedeniyle de Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesindeki 'devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlamasıyla yeni bir soruşturma açıldığı ortaya çıktı.
'Hukuku ayaklar altına alıyorsunuz' dediği için mi?'
BİRTEK SEN'den yapılan açıklamada, "Bugün sendika başkanımız Mehmet Türkmen hakkında 14 Şubat tarihinde yaptığı basın açıklaması sebebiyle TCK madde 301'den 'devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlamasıyla yeni bir soruşturma başlatıldığını öğrendik. Hiçbir şekilde şiddete başvurmadan iş bırakan işçilerin eylemini yasaklayan valiye, 'hukuku ayaklar altına alıyorsunuz' dediği için mi aşağılanmış oluyorsunuz?" denildi.
'Dosya neden apar topar başka savcıya aktarıldı?'
Sendikanın açıklamasında, şu sorular yöneltildi: "Peki size soruyoruz: Tam da işçilerin birlikte eylem yapma kararı almasından sonra valilik neye dayanarak 15 günlük yasak ilan etti? Çağrıldığında gelebilecekken, her gün direniş alanlarında bulunuyorken bir sendika başkanını ofisinden gözaltı yapmanızın neresi hukuka sığıyor? Daha ifade almadan savcı nasıl mevcutlu talimatı verebiliyor? Soruyoruz, dosyanın ilk savcısının odasına defalarca kez emniyet şube müdürü dahil kolluk görevlileri neden girip çıktı? Yine soruyoruz başlatılan bir soruşturmada savcının kapısının önünde ifade beklerken neden dosya apar topar başka bir savcıya aktarılıyor? Tek cümleyle tutuklama kararı verdim diyen sorgu hakiminin karşısından Mehmet Türkmen tutanakları dahi imzalamasına fırsat verilmeden neden kaçırılırcasına salondan çıkarılıyor?"
"Siz hukuksuz davrandıkça biz hukuksuzluğu teşhir edeceğiz" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Sendikal hakların kullanılmasını engelleyerek suç işlediğinizi her seferinde söyleyeceğiz. İşçilerin emekçilerin mücadelesine karşı soruşturmalarla baskı uygulamaya çalışarak işçilerin haklılığını, sendikamızın mücadelesini bastıramayacaksınız. Bir değil binlerce kişiyiz. Birleşerek kazanacağız."
Ne olmuştu?
Başpınar'da şubat ayı başında zam oranlarının açıklanmasıyla birlikte işçiler, düşük ücret ve kötü çalışma koşulları nedeniyle iş bıraktı. 8 fabrikada 3 binden fazla işçi grevdeyken Antep Valiliği, 12 Şubat gecesi eylemleri 15 gün süreyle yasaklandı. Direnişteki işçilerin çadırları gece yarısı polis, jandarma ve çevik kuvvet eşliğinde söküldü. Başpınar işçilerinin 14 Şubat'ta kent merkezinde Demokrasi Meydanı'nda düzenlediği açıklama öncesi BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sabah saatlerinde evinden çıkarken gözaltına alındı. İşçilerin eylemine müdahale eden polis, açıklamayı engelledi. Türkmen, eylemin sona ermesinin ardından serbest bırakıldı.
16 Şubat'ta sendika binasında işçilerle toplantı yaparken polis tarafından ikinci kez gözaltına alınan Türkmen, 17 Şubat'ta 'çalışma hürriyetinin ihlali' ve 'suç işlemeye tahrik' suçlamalarıyla tutuklandı. Başpınar'daki işçi direnişi ve Türkmen'in sosyal medyadan yaptığı çağrılar tutuklanmasına gerekçe gösterildi. İşçiler, Türkmen'in tutuklanmasının ardından yaptıkları toplantıda direnişe devam etme kararı aldı. Başpınar işçileri 19 Şubat'ta TBMM'de basın açıklaması yaparak yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlattı. Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz 21 Şubat'ta reddedildi. Artıgerçek