ANASAYFA arrow right Güncel

Uçak seferlerinin yetersizliği turizme büyük darbe vuruyor

Uçak seferlerinin yetersizliği turizme büyük darbe vuruyor
YAYINLAMA: 27 Temmuz 2023 / 20.34
GÜNCELLEME: 31 Temmuz 2023 / 17.37
Kahramanmaraş depremlerinin olumsuz etkisini üzerinden atmaya çalışan turizm seyahat acenteleri uçak sefer yetersizliğinden dert yandı. Bu durumun turizme büyük darbe vurduğu kaydedilirken, sorunun bir an önce çözülmesi çağrısında bulunuldu

Arsan Travel Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Nur Yılmazer, “Uçakta yer bulabilsek yerli ve yabancı turist gelecek ama ne yazık ki uçak sayısını havayolları ısrarla arttırmadıkları için bölgeye turist gelemiyor. Havaalanı müsait olmasına rağmen, gün içinde daha fazla uçak konmuyor. Oysa dilediklerinde, Adıyaman gibi küçük bir havaalanına bile, bir cenazeye 15 dakika arayla uçak kaldırabiliyorlar” dedi.

Uçak seferlerinin yetersiz olmasının sadece turizm sektörünü değil, 32 farklı sektörü de olumsuz etkilediğini söyleyen Yılmazer, "Şöyle basit bir örnek vereyim 3 uçak konsa ve ortalama 500 kişi üzerinden hesap yapsak, konuklar günde bir yumurta, bir domates, bir salatalık yeseler bu her gün 1500 yumurta, 1500 domates ve 1500 salatalık eder. Bunların restoran, ulaşım, konaklama, alışveriş harcamalarının bölgeye sağlayacağı olumlu katkıyı düşünmenin çok zor olmayacağını sanıyorum” ifadelerini kullandı.

Rehber ücretleri çok yüksek

Rehber ücretlerinin çok yüksek olmasından dert yanan Yılmazer, “Rehber fatura ödemiyor, acentenin ayarladığı otelde yatıyor, yiyor, içiyor, alışverişlerden komisyon alıyor, gruptan bahşiş alıyor ve acenteden da günlük 2 bin 500 TL alıyor. Yasa gereği, rehber olmazsa tur yapamıyorsunuz. Okuldan mezun olan gençlerin mutlaka uygulama gezisine katılmaları gerekiyor ve ayrıca da yabancı dil sınavını geçmeleri gerekiyor. Okulda verilen yabancı dil yeterli değil. Üstelik yerli gruplara yabancı dil bilen rehber gerekmiyor. Biz o yüzden yasanın değişmesi için uğraşıyoruz. Yerli gruplara yüksek okul mezunu rehberler hizmet verebilmeli diyoruz.

Vergilerde düzenleme yapılmalı

Vergilerde düzenlemesinin mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Yılmazer, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı vergilerinin iptal edilmesini istedi.

“KDV, muhtasar, SGK primlerinde 6 ay muafiyet olmalı. Böylece sektörümüz tedarikçiye, kamu bankasına borcunu öder, çarkını çevirmeye ve döviz getirmeye başlar. Bu aslında bir hibe değil, yatırım. Acenteler kapanmaktan kurtulursa vergilerini ödemeye başlayacağı güne hazırlanmış olur. Meslek örgütleri, üyelerinizi seyahat acentelerinden hizmet almaya özendirin. Bu hem çağdaşlık örneği hem de dayanışma için gerekli” açıklamasını yaptı.

Konuk getiren her seyahat acentesine teşvik verilmeli

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bölgeye konuk getiren her acenteye teşvik vermesi gerektiğini vurgulayan Yılmazer, “Gece konaklamak koşuluyla kişi başı belli bir ödeme şeklinde bazı kriterler konularak bölgede kültür turizmi özendirilmeli. Seyahat acentelerinin TÜRSAB ve oda aidatları ile stopaj, sigorta vb. zorunlu ödemelerden muaf tutulmaları nefes almalarını kolaylaştıracak.  Yeşil pasaport ve vizede kolaylık bu iş kolu için şart. Eskiden olduğu gibi GASKİ ve Toroslar EDAŞ ile anlaşarak seyahat acentelerine özel bir indirim uygulanmalı. Seyahat acentelerinin zorunlu olarak bozulan sicilleri sebebiyle sicil affı getirilmesi bankalardan alacakları kredinin yolunu açacak” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *